eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az idő sürgeti a koszovói trojkát

Bécsben csütörtökön ismét összeül az úgynevezett koszovói trojka, hogy kiutat keressen a jelenleg ENSZ-ellenőrzés alatt álló, többnyire albánok lakta térség jövőjével kapcsolatos válságból. Az amerikai és az orosz kormány képviselőinek, valamint az Európai Unió koszovói megbízottjának ülésén nem várható végső döntés, de a rendkívüli EU-megbízott, a német Wolfgang Ischinger úgy vélte, hogy ha nem sikerül rövid időn belül tartós megoldást találni, Koszovó ügye súlyos feszültséget teremthet az egész régióban.

Fatmir Szezsdiu koszovói elnök Bécsbe indulásakor leszögezte, hogy a tárgyalások végén csakis a tartomány függetlenné nyilvánítása állhat. Nézetét jórészt az ENSZ rendkívüli koszovói megbízottjának, a finn Martti Ahtisaarinak az év elején beterjesztett javaslatára alapozta, ugyanis az ENSZ-diplomata nemzetközi ellenőrzés mellett önállóságot indítványozott Koszovó számára. Ezt mind Belgrádban, mind pedig Moszkvában azonnal elutasították, és úgy vélték, hogy a tartomány esetében legfeljebb autonómia jöhet számításba.

Az ENSZ főtitkára decemberre várja a végső javaslatot, ezért - mint az Európai Unió nevében tárgyaló Wolfgang Ischinger német diplomata hangsúlyozta - az idő sürget.

Ischinger azon fáradozik, hogy a koszovói és a szerb kormány közvetlen érintkezés útján jusson dűlőre az ügyben, ami igencsak megkönnyítené az úgynevezett koszovói trojka feladatát. Azonban nem sok kilátás van a nézetek közelítésére, mert Pristina és Belgrád álláspontja homlokegyenest szemben áll egymással. - mutatott rá Ischinger a bécsi tanácskozás előtt.

A 90-es éve véres boszniai válságát megoldó daytoni szerződés kidolgozásában kulcsszerepet játszó német diplomata attól tart, hogy súlyos konfliktus robbanhat ki a Balkánon, ha nem sikerül mielőbb tartós megoldást kidolgozni a tartomány jövőjéről.

A csütörtöki bécsi tanácskozás előtt nyilatkozott a kérdésről a grazi egyetemen nemzetközi jogot tanító magyar származású Wolfgang Benedek is, aki szintén Koszovó függetlenesége mellett foglalt állás, rámutatva arra, hogy a szerbek a múltban bizonyíthatóan semmibe vették a térségben élő albánok igényeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×