eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az oroszok rátennék a kezüket az Északi-sarkra

Egy kisebb tengeralattjárót küld Oroszország az Északi-sark jégmezői alá, hogy feltérképezze a talajt, és olyan bizonyítékokat találjon, amelyek alátámasztják Moszkva igényét a területre.

A tervek szerint a búvárhajó vasárnap 4.200 méter mélyre merül. A kutatók Murmanszkból indult hajója előtt egy atommeghajtású jégtörő halad.

A klímaváltozás miatt olvadó jég felélesztette azt a reményt, hogy újabb energiatartalékok válnak kitermelhetővé.

Az oroszok bejelentették igényüket egy hatalmas területre, ahol a feltételezések szerint olaj és földgáz található.

Moszkva 2001-ben azzal érvelt az ENSZ-bizottság előtt, hogy a víz alatt húzódó Lermonoszov-hátság, Oroszország kontinentális területének megnyúlása. A világszervezet még nem döntött az ügyben.

A Mir (Béke) nevű mini tengeralattjáró feladata, hogy tudományosan is alátámassza ezt az okoskodást.

A jelentések szerint az oroszok nemzeti zászlójukat és egy, a jövő nemzedékeknek szóló üzenetet tartalmazó kapszulát hagynak a tenger mélyén.

Az Északi-sark a miénk, és demonstrálnunk kell jelenlétünket - mondta Artur Csilingarov veterán felfedező.

Társa, Vlagyimir Gruzsdev kijelentette: Oroszországnak emlékeztetnie kell a világot arra, hogy az Északi-sark és a tudomány meghatározó hatalma".

A tengeri jogról szóló egyezmények az adott államok gazdasági övezetének tekintik azokat a vizeket, amelyek partjaiktól nincsenek messzebb 200 tengeri mérföldnél.

Ez a határ abban az esetben növelhető, ha az érintett ország bizonyítani tudja, hogy a kontinentális talapzat szerkezete hasonló a hozzá tartozó terület felépítésével.

Az Északi-sark egyelőre nem tartozik egyetlen államhoz sem, nemzetközi területnek számít.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×