eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Orosz bombázókat fordítottak vissza a brit légtér előtt

A brit Királyi Légierő két Tornádó típusú gépe Nagy-Britannia légtere előtt fordított vissza két orosz bombázót, melyek Murmanszkból indulva haladtak Skócia partjai felé. Az incidensbe a norvég légierő is bekapcsolódott.

Visszatért a hidegháború szelleme Nagy-Britannia és Oroszország kapcsolatába. Alig két nappal azután, hogy London kiutasított négy orosz diplomatát, szerdán kiderült, hogy egy orosz férfi meg akarta gyilkolni a Vlagyimir Putyin elnök harcos kritikusának számító, Nagy-Britanniában élő orosz milliárdost, Borisz Berezovszkijt.

Ebben a helyzetben a brit Királyi Légierő (RAF) "szokatlannak" minősítette, hogy a brit légtér előtt kellett visszafordítaniuk, két orosz, Tu95 típusú bombázót, melyek Murmanszkból felszállva Skócia partjai felé tartottak.

Orosz gépek rendszeresen járőröznek a norvég partok közelében, ugyanakkor a RAF "rendkívül szokatlannak" nevezte, hogy egészen Skóciáig eljussanak.

A Királyi Légierő két, Tornado típusú gépe egy Yorkshire-ben fekvő támaszpontról szállt fel, hogy visszafordulásra kényszerítse az orosz bombázókat, melyeket akkor már a norvég légierő két F16-os gépe is kísért.

Az incidensnek hivatalos források szerint nincs köze annak a diplomáciai feszültséghez, amely Alekszandr Litvinyenko, néhai orosz kém meggyilkolása miatt alakult ki London és Moszkva között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×