eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Akik nem repülhetnek az Európai Unióba

Lekerült az Európai Unió feketelistájáról egy kenyai és egy thaiföldi légitársaság, de biztonsági okok miatt még így is 99 cég nem indíthat a közösségbe repülőjáratokat.

A thaiföldi Phuket Air, valamint az ugandai és kenyai Dairo Air Service teljesíteni tudta az Európai Unió légi biztonsági feltételeit, így hétfőn lekerültek arról a listáról, amely tavaly tavasz óta tartalmazza azon társaságok nevét, amelyek nem indíthatnak gépeket sem a közösségbe, sem a közösség légterén keresztül.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős tagja azt mondta: tavaly március óta most fordult elő először, hogy lekerült valamely társaság a listáról.

Olyan viszont gyakran volt, hogy ki kellett húzni valamely céget a dokumentumból, de az mindig azért történt, mert időközben megszűnt a vállalat.

A hétfői módosításkor 49 olyan légitársaságot vettek le a listáról, amely csődbe ment. Hétfőtől viszont nem repülhetnek négy kirgiz, egy egyenlítői-guineai és öt kongói cég repülői az Európai Unión belül, így összesen 99 olyan légitársaság van a világon, amelyek a biztonsági kockázatok miatt nem indíthatnak járatokat a közösségbe.
A cégek között van észak-koreai, ruandai és szváziföldi, a rekorder viszont Kongó, amelynek 50 légitársaságát tiltotta ki az unió. Nem indíthat gépeket az EU-ba a szudáni Air West sem, amelynek eddig egy gépét ítélte biztonságosnak a közösség, de mostanra azon is találtak hiányosságokat.

Az Európai Bizottság döntése szerint négy légitársaság csak korlátozott feltételekkel repülhet az unióban. Egy bangladeshi cégnek a Boeing 747-esei nem léphetnek a közösségi légtérbe, további három társaság pedig csak 1-1 géptípust, jellemzően Boeingokat indíthat az unióba.

Voltak azonban, akik önszántukból tiltották ki magukat az EU-ból. Bulgária öt, Oroszország pedig kilenc légitársaságának nem engedélyezi, hogy Európa más tagállamaiban nyújtson szolgáltatásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×