eur:
394.32
usd:
355.85
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Lemondott a lengyel belügyminiszter, kormányátalakítás lesz

Lemondott a lengyel belügyminiszter, a miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski pedig jelezte, hogy kormányának átalakítására készül. A kormányfő még a nap folyamán közzéteszi az új kabinet összetételét.

Lemondott hivataláról szerdán Ludwik Dorn lengyel belügyminiszter, de megtartja kormányfő-helyettesi tisztségét.

A miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski jelezte: kormányátalakításra készül. Ennek hírét Jan Dziedziczak kormányszóvivő megerősítette.

Még szerdán meglesznek a nevek

A belügyminiszter lemondásának okát nem közölték, egyes feltételezések szerint lehetséges, hogy valamilyen különleges feladatot kap az új kormányban. Nem megerősített hírek szerint tárca nélküli miniszter lesz az új kormányban.

A kabinet munkáját összehangoló állandó bizottság elnöke, Przemyslaw Gosiewski azt mondta, hogy miniszterelnök még a nap folyamán a közzéteszi az új kormány összetételét, de arról nem szólt, hogy mely miniszterek veszítik el tárcájukat.

Meglepő spekulációk

A lengyel sajtóban megjelentek olyan találgatások, amelyek szerint a parlamentben ellenzékben politizáló, jobboldali liberális Polgári Platform (PO) egyik vezetője, Jan Rokita kerülne a belügyminiszteri székbe.

Ezeket a feltételezéseket lengyel médiajelentések szerint nem hivatalosan belügyminisztériumi források is megerősítették. Olyan hírek is keringenek Varsóban, hogy Dorn utóda Marek Bienkowski országos rendőrfőkapitány lenne.

A héten már a második


Hétfőn a védelmi miniszter, Radoslaw Sikorski távozott posztjáról. . Lemondásának közvetlen kiváltója a radikális nemzeti Antoni Macierewicz katonai kémelhárító főnökkel kialakult viszálya volt.

Sikorski kérte a miniszterelnöktől Macierewicz leváltását, de Jaroslaw Kaczynski elutasította a kérését.

Kedden kinevezett utóda, Aleksander Szczyglo ugyanakkor fogadkozott, hogy erélyesen fel fog lépni a kommunista rendszerben magas rendfokozatot szerzett katonák, köztük Wojciech Jaruzelski tábornok, volt államfő lefokozásáért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×