eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Már Kína is figyelmeztette Észak-Korea

Miközben Észak-Korea közölte, hogy a második atomrobbantásra készül, a vele szemben eddig engedékenyebbnek mutatkozó Kína is kezd nyomást gyakorolni Phenjanra. Kim Dzsong Il észak-koreai vezető találkozott egy pekingi követtel. Közben Washington arra próbálja rávenni Dél-Koreát: állítsa le, és ellenőrizze az észak-koreai hajókat.

Úgy tűnik, hogy a korábban Észak-Korea egyetlen szövetségesének számító Kína is úgy látja: Phenjan átlépte a határt.

Miután a szomszédos állam jelezte, hogy újabb atomkísérletekre készül, Peking Észak-Koreába küldte volt külügyminiszterét, Tang Csi-suant. A különmegbízott jelentések szerint kemény hangú figyelmeztetést vitt magával, hogy ne hajtsák végre az újabb tesztet.

A kelet-ázsiai körúton tartózkodó Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter várhatóan találkozni fog Tanggal, amikor a hét végén Kínába érkezik.

Rice előzőleg Japánban tárgyalt, ahol Aszo Taro külügyminiszter közölte: országa nem fontolgatja saját atomfegyver létrehozását, válaszul a fenyegetőnek tartott észak-koreai lépésekre.

Az Egyesült Államok, amely attól tart, hogy Phenjan atomhatalommá válása nukleáris fegyverkezési versenyt indít el Ázsiában, sietett megnyugtatni Japánt, hogy kész megvédeni a szigetországot.

Az amerikai külügyminiszter most Dél-Koreában próbálja megerősíteni a Phenjan-ellenes frontot.

A két ország majdani egyesítésében reménykedő Szöul eddig megpróbált óvatos párbeszédet folytatni északi szomszédjával. A megbékélési politika részeként segélyeket küldött, különleges televíziós adásokban beszélhettek egymással az elszakított családok tagjai és támogatott egy közös turisztikai projektet is. Dél-Korea emellett attól tart, hogy ha összeomlik az északi rezsim, akkor menekültek lepik el az országot.

Washington azonban most keményebb magatartásra és a nemrég bevezetett ENSZ-szankciók maradéktalan végrehajtására akarja rávenni az országot. Ebben az egyik lépés az lehet, hogy Dél-Korea vizsgálja át az Észak-Koreai hajókat.

Szöul - attól tartva, hogy feldühíti Észak-Koreát - eddig nem írta alá azt a 2003-as egyezményt, amely a veszélyes anyagok szállítása elleni fellépésről szól.

Ennek keretében lehetne ugyanis átkutatni az északra tartó és onnan kiinduló hajóforgalmat, és ellenőrizni, hogy Phenjan nem exportál-e tömegpusztító fegyverek gyártására alkalmas technológiát.

Bush amerikai elnök szerdán figyelmeztette Észak-Koreát: nem fogja hagyni, hogy az például az al-Kaidának juttasson nukleáris fegyvereket.

Ha információt kapunk, hogy egy észak-koreai hajó, vagy repülő ilyen eszközt szállít, akkor meg fogjuk állítani - mondta, és közölte: Phenjan súlyos következményekre számíthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×