eur:
395.43
usd:
372.54
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A magyar ügy kettészakítja az Európai Parlamentet

Meglepőnek nevezte az Európai Parlament liberális frakciójának vezetőjét, hogy a kereszténydemokrata-konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt csatlakozott a Fideszhez, és lemondásra szólította fel a magyar miniszterelnököt. Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke úgy nyilatkozott, kötelessége figyelmeztetni "az összes felelős magyar politikai vezetőt", hogy "a demokratikus út helyett ne az utcai politizálást válasszák".

Graham Watson liberális politikus kijelentette: nagyon meglepte az Európai Néppárt lépése.

"Tudatában vagyok annak, hogy az önkormányzati választásokat az ellenzék nyerte. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy mandátumát a helyi kormányzáshoz kapta, míg a választások a nemzeti parlamentbe egyértelműen a Gyurcsány-kormány javára dőltek el, és felhatalmazták a koalíciót az országos szintű kormányzásra" - mondta.

Watson hozzátette: reméli, a magyar emberek lehetővé teszik, hogy a kormány tegye a dolgát, megújítsa a magyar gazdaságot, és ezáltal Magyarország megfelelően járulhasson hozzá az európai fejlődéshez.

"Minden országban fennáll egyfajta ellentét a politikai pártok között, ám engedni, hogy ez ilyen messzire menjen, fellázítani a lakosságot a demokratikusan megválasztott kormány ellen, ez a demagógia eszköze, és nem az a fajta demokratikus politizálás, amely az Európai Unióban vagy bármely tagállamában elfogadott" - vélekedett.

A volt dán kormányfő, Poul Nyrup Rasmussen figyelmeztette a magyar politikai vezetőket: bármilyen felhívás, amely nincs tekintettel a parlamenti demokráciára, nem felel meg a "mi európai értékeinknek".

"Kötelességem figyelmeztetni Önöket, hogy a demokratikus út helyett ne az utcai politizálást válasszák. Nagy-Britanniában David Cameron nem mondta Tony Blairnak, hogy miután elvesztetted a helyhatósági választásokat, mi az utcára visszük a politizálást. Nem ez az európai demokrácia" - tette hozzá.

"Mi, az Európai Szocialisták Pártja részéről, akárcsak a magyar kormánykoalíció pártjai, tiszteletben tartjuk az önkormányzati választások eredményét, miként mindenki más is tiszteletben kell, hogy tartsa. Ugyanakkor fontos megjegyeznem, arra való a parlament, hogy döntsön az ország jövőjéről, ahogy ez az Egyesült Királyságban, Dániában vagy Németországban történik, ahol az országot érintő alapvető döntéseket a parlament hozza meg. Ez az európai demokrácia. Kérem, legyenek erre tekintettel Magyarország és Európa jövője érdekében" - tette hozzá.

Az Európai Néppárt elnöke, Wilfried Martens korábban közleményt adott ki a magyar helyzetről, amelyben távozásra szólította fel a magyar kormányt, és egyben gratulált a Fidesznek az önkormányzati választáson elért nagy sikeréhez.

Martens úgy ítélte meg: az országosan 52,62 százalékosra kalkulált Fidesz-győzelem azt mutatja, hogy a lakosság elvesztette a miniszterelnökbe és a kormánykoalícióba vetett bizalmát.

Az elnök szerint ez nem is meglepetés, miután a kormányfő beismerte, hogy tavasszal hazudott a népnek a választás megnyerése érdekében.

A néppárt meggyőződése szerint a kormánynak távoznia kell, hogy a demokráciába vetett bizalom visszaálljon Magyarországon - szögezte le a belga politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×