eur:
390.78
usd:
359.57
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Hogyan csináljunk sikeres politikust?

A politikával foglalkozók egyik nagy kérdése, hogy "megcsinálható-e" egy politikus, vannak-e jól bevált és alkalmazható receptek. Az utóbbi hónapokban előretört, a sorozatos választási vereségekből sokáig kilábalni képtelen brit Konzervatív Pártban úgy tűnik, megtalálták az ideális vezetőt David Cameron személyében.

Milyen legyen az ideális politikus? A kérdés természetesen nem csak Magyarországon érdekli az embereket és a politikával foglalkozókat.

Nagy-Britanniában a közel egy évtizede választási vereségből választási vereségbe tántorgó toryk most úgy tűnik, megtalálták azt a vezetőt, aki a győzelem esélyével veheti fel a harcot az 1997 óta kormányzó Munkáspárttal a következő parlamenti megméretésen.

Mi jellemzi David Cameront?

Fiatalság
Az egyik leghíresebb elitiskolában, Etonban végzett Dave (ahogy iskolatársai ismerték), mellett mindenki öregembernek tűnik. David Cameron jövő héten lesz 40 éves - a jelenlegi kormányfő, Tony Blair 41 volt, amikor a Munkáspárt vezetője lett. A toryk vezetője már csak kora miatt is hitelesebben tudja megszólítani a fiatalabb generációt, mint Tony Blair valószínű követője, Gordon Brown.

Környezetvédelem
David Cameron mindenképpen szeretné elérni, hogy olyannak lássák, aki komolyan veszi a környezetvédelmi témákat. A politikai színtérre némi túlzással egy mountain bike-on érkezett, de megjárta a norvég gleccsereket is szánhúzó kutyákkal, hogy első kézből tájékozódjon a globális felmelegedés hatásairól. Otthonában is megpróbál környezettudatos módon élni: energiatakarékos égőket vett és napelemet, valamint szélturbinát szerel fel.

Család
Legutóbb múlt szombaton kapták le a Cameron-családot vásárlás közben London nyugati részén. Ez persze a brit belpolitikában sem újdonság, hiszen Blairék is előszeretettel használták fel propagandacélokra gyermekeiket a kormányfővé választást követően. David Cameron legidősebb gyermeke, Ivan súlyos beteg.

Új média
David Cameron megpróbálja meghódítani az úgynevezett MySpace generációt. Éppen a hétvégén indította el saját weboldalát, ahol néha az érdeklődők figyelemmel kísérhetik a második legnagyobb brit párt vezetőjét - például mosogatás közben. (Természetesen környezetbarát mosogatószerek felhasználásával...) Modernnek és környezettudatosnak látszik, a felvételt "spontán módon" megzavaró gyermekei is azt a látszatot keltik, hogy ő az "Új apuka".

Szuperhős
Az elmúlt hetekben terjedt el az a történet, amelyben az akkor 29 éves David Cameron a tengerbe vetette magát, hogy kimentse Andrew Roberts történészt egy medúzarajból Dél-Franciaországban. A történet nem egyedülálló: Tony Blair 1999-ben egy dán turistát mentett meg, aki vízbe esett a Seychelles-szigeteken. Utóbb kiderült, hogy a történetet kissé feltupírozták.

Politika
David Cameron stábja egyelőre nem szívesen beszél a kormányzati elképzelésekről. Elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy David Cameron politikáját saját pártján belül sokan túlságosan centristának tartják. Szóval a stílus egyelőre bejön, a politika nem annyira - legalábbis a toryknak.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×