eur:
392.25
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Új módi: útkereszteződés lámpák és táblák nélkül

A szaporodó közlekedési balesetekre a rendőrség fokozott jelenléttel és több ellenőrzéssel válaszol. Egy Európában egyre terjedő holland kísérlet viszont éppen azzal ért el váratlan sikert, hogy megszüntetett minden közlekedési lámpát, jelzést, útfestést.

Egy holland közlekedési mérnök, Hans Monderman állt elő néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel, hogy bizonyos helyeken - elsősorban zsúfolt városi csomópontokban - a közlekedést szabályozó jelzések eltávolítása nem rontja, hanem jelentősen javítja a helyzetet.

Egy holland kisváros, Drachten egyik kereszteződésében valósították meg először Monderman ötletét, ami ragyogóan bevált: Drachtenben ma már gyakorlatilag nincs közlekedési lámpa, útjelzés, de még elkülönített járda, kerékpársáv és autóknak fenntartott rész sem.

A kísérlet annyira jól sikerült, hogy azóta több angol, német, spanyol ausztrál és kanadai városban is megjelentek a szabályozatlan kereszteződések, az Európai Unió pedig komolyan tanulmányozza a példát.

Jobban figyelnek

Monderman azt állítja: az általa tervezett utakon a közlekedési jelzések eltávolítása óta egyetlen halálos baleset sem történt. Hogy miért? Mert a szabályozott környezetben az autósok, gyalogosok automatikusan követik a szabályokat, míg a szabályozatlan környezetben a közlekedés minden résztvevője tudatosan mozog és figyel a többiekre.

Az is sokat segít, hogy a kevésbé szabályozott környezetben, ahol bármikor előállhat egy váratlan vagy szokatlan helyzet, az autósok automatikusan olyan sebességre lassítanak, ami mellett még reagálni tudnak a változó körülményekre.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az autók nagyjából huszonöt kilométeres óránkénti sebességgel haladnak, ez viszont a városon való átkelés idejét semmivel sem hosszabbította meg, mert a forgalom lassúbb ugyan, de folyamatos, és nem alakulnak ki dugók sem.

Londonban is követik a mintát

A holland példa nyomán London egyik legforgalmasabb bevásárló utcájában, a Kensington High Streeten is eltávolították a lámpák, táblák, útfestések döntő többségét. Az eredmény: 30 százalékkal lassúbb, de folyamatos forgalom és 16 százalékkal kevesebb baleset.

Monderman ugyanakkor nem annyira idealista, hogy ezt a megoldást javasolná minden közlekedési helyzetre. Az országutakon és autópályákon szerinte is szabályozni kell a forgalmat. A holland mérnök arra is figyelmeztet, hogy az ő módszere sem képes változtatni azon a tényen, hogy az autósok körülbelül 15 százaléka minden körülmények között veszélyesen hajt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×