eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ne lepődjön meg, ha a repülőtérről fordítják vissza!

Az Egyesült Államok törvénye szerint minden beutazót bevándorlónak kell tekinteni mindaddig, amíg az illető az ellenkezőjét be nem bizonyítja. Aki a tengerentúlra készül, jó, ha tudja: komoly feltételei vannak az amerikai vízum megszerzésének. És ha sikerült is megszerezni az áhított papírt, a megérkezés után akár a repülőtérről is visszafordíthatja az utast a bevándorlási hivatal embere.

Időpont-egyeztetés emelt díjas telefonon, kitöltött űrlapok, mellékletek, fénykép, előre befizetett 100 dollár - így kell Budapesten az amerikai nagykövetségre érkeznie annak, aki vízumot szeretne kapni az Egyesült Államokba.

A követségen aztán az igénylő két mutatóujjáról is elektronikus ujjlenyomatot vesznek. Ha minden követelménynek megfelelt a kérelmező, akkor megkaphatja a beutazási engedélyt, amely nem jelenti azt, hogy be is léphet a tengerentúli országba.

A repülőtéren a bevándorlási hivatal embere dönthet úgy is, hogy visszafordítja az utast, mert azt feltételezi: bevándorlási céllal, nem pedig turistaként érkezett az újvilágba.

Kártérítés pedig nincs. Akinek elutasítják a vízumkérelmét, annak egy évet kell várnia arra, hogy új engedélyt kérhessen. Szigorú előírások vannak, a fénykép például csak meghatározott nagyságú lehet, és nem fogadnak el olyan fotót, amelyen nem fehér a háttér.
Ugyanakkor több követelménynek nincs is pontos meghatározása: például meggyőzően kell bizonyítani, hogy az Amerikába utazni vágyónak erős a kötődése Magyarországhoz, azaz vissza fog térni. A követség munkatársa dönti el, hogy valaki átmegy-e a rostán vagy sem.

Magyarország a rendszerváltozás óta szeretné elérni, hogy vízum nélkül utazhassanak állampolgárai a tengerentúlra.

Az európai uniós tagsággal sem változott semmi. A tíz új uniós ország közül egyedül a szlovénok utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Igaz, a régiek közül a görögök nem.

Noha most már az unió is kéri a vízummentességet minden tagállama számára, Washington egyelőre hajthatatlan. Brüsszelt leginkább az zavarja, hogy Amerika nem mint egységes területre tekint az unióra.

Az Egyesült Államokban szenátusi jóváhagyás kellene a vízummentességhez, ám erre vajmi kevés esély van egyelőre.

A vízummentesség elérésének több kritériuma van. Azok az országoknak van esélyük belépni az elitklubba, amelyeknél az elutasított kérelmek száma nem haladja meg a 3 százalékot. Magyarországon valamivel több, mint 10 százalék ez a szám.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×