eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Döbbenet és elhatárolódás az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament szocialista és néppárti frakciója is megdöbbenéssel vette tudomásul az új szlovák kormány összetételét. A választásokon nyertes szociáldemokrata SMER párt két szélsőségesnek tartott politikai erővel lépett koalícióra. Az Európai Szocialisták most azt vizsgálják, hogy a Robert Fico vezette párt tagja-e egyáltalán a Szocialista Internacionálénak.

Példa nélkülinek tartják az Európai Parlament frakciói azt, hogy egy baloldali párt a szélsőjobbal alakítson kormánykoalíciót. Miután Szlovákiában az előzetesen is "katasztrófa-koalíciónak" titulált forgatókönyv jött be, az EP-ben minden erő elhatárolódik a Robert Fico vezette SMER-től.

Az Európai Szocialisták, illetve a parlamenti frakció is éles hangú bírálatot fogalmazott meg a frigyre lépés miatt.

Nem is volt tagja a szervezetnek?

A szocialisták most egyébként azt vizsgálják, hogy a SMER egyáltalán tagja-e a Szocialista Internacionálénak. Kósáné Kovács Magda, szocialista EP képviselő az InfoRádiónak azt mondta, hogy a szlovák párt egyik elődje valóban tagja volt a szervezetnek, ám kérdéses, hogy a jogutódlás így szabályos-e.

A szocialista képviselő szerint a lényegi kérdés az, hogy az európai baloldal értékeivel, célkitűzéseivel összeegyeztethető-e egyáltalán egy olyan kormánykoalíció, mint amilyen most Pozsonyban létrejött.

"Példátlan eset"

Gál Kinga, az Európai Néppárt Parlamenti frakciójának fideszes tagja példátlannak nevezte, hogy egy baloldali párt a szélsőjobbal működjön együtt.

A sokat bírált új kormányfő szerdán Strasbourgba utazott, hogy ott az EP szocialista képviselőivel tárgyaljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×