eur:
388.87
usd:
360.59
bux:
68553.77
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vasárnap új állam születhet

A szerb köztársasági elnök, a miniszterelnök, és a pravoszláv egyházfő is arra kéri Montenegró polgárait, hogy a vasárnapi népszavazáson az együtt maradás mellett foglaljanak állást.

Ha Montenegró függetlenné válik, Koszovó is elszakad Szerbiától - állítják szerb politikusok. A népszavazás előtti kampánycsend szerda éjfélkor kezdődik.

A voksolásra több mint 3400 külföldi megfigyelő érkezik. Szerbiában csak most döbbentek rá, hogy 485 ezer montenegrói polgár dönt, több mint 7 millió szerb sorsáról, amit sokan megengedhetetlennek tartanak - mondta el az InfoRádió újvidéki tudósítója.

A pravoszláv egyházfőhöz hasonlóan Vojislav Kostunica szerb kormányfő is az együtt maradásra buzdította az embereket. Ezt a megnyilatkozást azonban a montenegróiak nacionalistának és Európa ellenesnek minősítették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×