eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az adóreform újabb terheket ró a lakosságra

A német kormánykoalíció megállapodott a jövőre életbe lépő nagyszabású adóreformban, amely újabb terheket ró a polgárokra. A pénzügyminiszter szerint az intézkedés bevezetését az ország súlyos gazdasági helyzete teszi szükségessé.

A kereszténydemokrata és a szociáldemokrata miniszterek hosszas alkudozás után egyeztek meg az átfogó adóreformban.

A kompromisszumként született megállapodás értelmében jövő év január elsejétől 16-ról 19 százalékra emelik az áfát; annak ellenére, hogy a vártnál jóval magasabb idei adóbevétel miatt vezető politikusok is szóba hozták az áfa-emelés elhalasztását.

A kereskedelem is komoly fenntartással él az intézkedéssel szemben, mert a fogyasztás visszaesésétől tartanak.

Emelik majd a biztosítások után fizetendő adót is, és életbe léptetik a főleg szociáldemokrata részről szorgalmazott "gazdag-adót" is, amelyet - 3 százalékos járulék formában - az évi 250 ezer eurónál magasabb fizetésből élőkre akarnak kivetni.

Ezt a kereszténydemokraták hosszasan ellenezték, de végül jelképértékű intézkedésként elfogadták, mert hangsúlyozni akarták, hogy a jómódú polgároktól nagyobb áldozatot várnak el, mint a kis fizetésből élőktől.

Jelentős pluszbevételt várnak

Csökkentik jövőre a kamat utáni adómentesség alsó határát; valamint szigorítják az ingázókra vonatkozó kedvezményeket. Január elsejét követően csak azok írhatják le adójukból utazási költségeiket, akik lakóhelyüktől 20 kilométernél messzebbre eső munkahelyen dolgoznak.

A kormány az adóreformtól közel 5,5 milliárd euró többletbevételt remél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×