INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Folytatódik az orvossztrájk

Infostart / InfoRádió
Szlovákiában tovább éleződik az orvosok tiltakozó akciója. A lassan két hete tartó sztrájk a bíróság előzetes intézkedése ellenére is folytatódik.

Az orvosok sztrájkbizottságának képviselői szerint a bírósági határozat még nem jogerős, mivel a bíróság döntését még egyik orvosi szakszervezet sem vette át.

Jogászok szerint a határozat csak a kézhezvétel időpontjában emelkedik jogerőre. Mint ismeretes, az egyik pozsonyi járásbíróság a múlt csütörtökön előzetes intézkedésben kötelezte a sztrájkolókat a teljes gyógykezelés biztosítására a sztrájk idején - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A sztrájkbizottság jogi képviselője viszont azt állítja, a bíróság hibát követett el, mivel a szakszervezetet kötelezte a gyógykezelés folyamatos biztosítására, ez azonban - a jogi érvelés szerint - a kórház alapítójának feladata, és nem a szakszervezeté.

A központi sztrájkbizottság szerdáig adott haladékot a kormánynak, hogy kezdjen el érdemben foglalkozni béremelési követelésükkel, ellenkező esetben a bérharc élesebb formáit választják majd. Konkrét elképzeléseket azonban nem árultak el.

Az országos orvosi sztrájkbizottság szerdán tiltakozó nagygyűlést hívott össze a parlament elé, azt szeretnék elérni, hogy ügyükkel foglalkozzanak a képviselők is. A törvényhozás egészségügyi bizottsága máris közölte, nem fogadják a sztrájkoló orvosok képviselőit, a honatyák szerint a parlament nem tud segíteni nekik, mivel a bérek a kórházak vezetésének hatáskörébe tartoznak.


A címlapról ajánljuk