eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Víz alatt Európa

Drezdában vasárnapra várják az Elba tetőzését, de az előrejelzések szerint nem kell attól tartani, hogy a folyó vízszintje eléri a 9 métert. Ez a szint már veszélyeztetné a műemlék belvárost.

Lassú apadás kezdődött a Dunán, úgyhogy Passau a jelek szerint elkerülte a pusztító árvizet - közölte az InfoRádió németországi tudósítója.

Az Elba szintje óráról órára emelkedik. Több más szászországi helység után Drezda mélyebben fekvő körzeteiben is megkezdték a lakosság kitelepítését. A hatóságok ezúttal nem tartanak attól, hogy az ár betört a műemlékekkel teli belvárosba, mint 2002-ben, amikor az Elba szintje megközelítette a 9 és fél métert.

Az akkori tapasztalatok alapján ezúttal sikerült gyors védelmi intézkedési tervet hozni. Míg 2002-ben 21 emberéletet követelt az árvíz Németországban, eddig most még sérülésről sem érkezett hír. Az Elba csehországi áradása az elmúlt napokban négy ember halálát okozta.

A Duna németországi szakaszán ismét apadás állt be, de a mentőalakulatok szerint még nem múlt el teljesen a veszély, mert a mellékfolyók, kiváltképpen az Inn és az ugyancsak Passaunál torkolló Ilz szintje ismét emelkedhet miután a szokatlanul meleg idő az Alpesekben erős olvadást okozhat.

Hasonló helyzettől kell tartani a Duna ausztriai szakaszán is, aminek következtében a folyó szintje az elkövetkező napokban, Szlovákiában és Magyarországon még tovább emelkedhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×