eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiterjeszti a rendőrség a nyomozást az illegális pártfinanszírozás ügyében

Lapértesülések szerint a brit Scotland Yard a konzervatív pártra is kiterjeszti a nyomozást az utóbbi hetek egyik legnagyobb brit belpolitikai botrányában. Korábban a kormányzó Munkáspártról derült ki, hogy nemesi címre terjesztett fel több olyan üzletembert, akik kölcsönt nyújtottak a párt választási kampányához.

Egyelőre a kormányon lévő Munkáspárt pénzügyei állnak a brit rendőrség figyelmének középpontjában. A Scotland Yard már bekért különböző dokumentumokat a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalból, a kabinetirodából és a Lordok Háza jelölési testületétől.

Ugyanakkor a The Guardian című napilap értesülései szerint a nyomozás egyre szélesebb körben folyik, ezért az ellenzékben lévő konzervatív párt pénzügyeit is vizsgálják. A pártból származó információk szerint tavaly 24 millió font (9 milliárd 192 millió forint) kölcsönt kaptak. A lap úgy tudja, hogy a pártvezetés megkérte a kölcsönt biztosító üzletembereket, hogy fedjék fel kilétüket.

A hatalmas összegek zöme hirdetésekre ment el, 22 % egyéb nyomtatványokra, 10 % a gyűlésekre, rendezvényekre. A konzervatív párt nem tudott választást nyerni, 8.79 millió szavazatot kapott, de minden voksra 750 forintnak megfelelő összeget költött - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

A választási korteskedés tehét hatalmas összegett emésztett fel. S a Scotland Yard szerda estig minden pennyről pontos elszámolást követel.

A rendőrség egyelőre nem kíván információt adni arról, hogy kiket akar meghallgatni az ügyben, de egyes források szerint Tony Blair kormányfő is a listán lehet.

A nyomozást vezető rendőrtiszt egyelőre korainak tartaná korrupcióról beszélni, ugyanakkor nem zárja ki ezt a lehetőséget sem. John Yates egyben felhívta a szintén vizsgálódó bizottság figyelmét arra, hogy néhány, általuk meghallgatni kívánt személy "szemtanúként vagy gyanúsítottként"a jövőben a nyomozás középpontjába kerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×