eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elárasztják Európát a hamis gyógyszerek

Az elmúlt hat évben 170 féle hamisított gyógyszert próbáltak forgalomba hozni Európában, többségüket az interneten keresztül - jelentette be az Európai Bizottság.

Szinte nincs olyan ország, amelyet ne ért volna el a gyógyszer-hamisítványok áradata. Jelenleg a hamisítványok adják a világ teljes gyógyszerkereskedelmének tíz százalékát.

A legújabb gyógyszerhamisítási botrány egy elhízás elleni szer miatt robbant ki, amelyet több internetes oldalon is forgalmaznak, holott az Európai Gyógyszerügynökség még nem be sem fejezte a készítményben lévő hatóanyag tesztelését.

A szernek így nincs forgalmazási engedélye az uniós országokban, a hamisítványát azonban már lehet kapni.

A gyógyszer iránt érdeklődők köre igen nagy, hiszen a túlsúlytól szenvedők mellett azok is alkalmazhatják, akik éppen leszoktak a dohányzásról.

A vizsgálatok lezárása előtt azonban kockázatos vásárolni a szerből - hangsúlyozzák az Európai Bizottságban.

A legális forgalmazási formákat is érinti

Ez az ügy ismételten rávilágított arra, milyen nagy problémát jelentenek a hamisított gyógyszerek. Több egészségügyi szakember szerint az a legaggasztóbb, hogy a hamisítványok sokszor a legális gyógyszer-kereskedelem csatornáiba is bekerülnek.

Ez nemcsak az eredeti készítményeket gyártó cégek bevételeit csökkenti, hanem a betegek egészségét is veszélyezteti.

Günter Verheugen ipari biztos szigorúbb fellépést ígér az egyre terjedő gyógyszerhamisítás ellen.

A gyógyszergyártók úgy látják, hogy ebben a küzdelemben a hatósági eszközök mellett nagy szerepet játszhatnak a fogyasztók tájékoztatását célzó médiakampányok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×