eur:
393.57
usd:
367.92
bux:
65846.04
2024. április 23. kedd Béla

Madárinfluenza Lengyelországban is

Lengyelországban a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes, H5N1-es típusát találták meg a hét végén egy elpusztult hattyúban Torun városában. A lengyel közszolgálati televízió tudósítása szerint ez az első madárinfluenza-eset az országban.

A lengyel állategészségügyi szolgálatok vezetője azt mondta: a város körül 3 kilométeres biztonsági övezetet alakítottak ki.

Németország Alsó-Szászország tartományában is kimutatták a madárinfluenza vírusát egy elhullott vadlibában: ezzel hatra nőtt a betegség által érintett német tartományok száma.

Hannoverben közölték: az állatot egy héttel ezelőtt egy szántóföldön találták meg. Egyelőre nem tisztázott, hogy az emberre is veszélye H5N1-es vírusról van-e szó.

A német tartományok közül Alsó-Szászországban nevelik a legtöbb háziszárnyast: 72 millióra becsülik a tyúkok, kacsák, libák, pulykák számát.

A tartományon kívül főleg Mecklenburg-Elő-Pomerániát érinti a madárinfluenza, de találtak elhullott, fertőzött vadmadarakat Schleswig-Holsteinben és Brandenburgban, valamint a déli Bajorországban és Baden-Württembergben is.

A baromfiállomány körében továbbra sem észlelnek megbetegedéseket Németországban.

Közben újabb két elhullott vadmadár tetemében mutatták ki a madárinfluenza H5N1 vírustörzsét Franciaországban - közölte a francia mezőgazdasági minisztérium.

Görögországban négy újabb elhullott vadmadár tetemében mutatták ki a betegség emberre is veszélyes változatát - jelentette be az ország mezőgazdasági minisztérium.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×