eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Múlófélben a madárinfluenza

Már csak három madárinfluenzás beteg van kórházban Törökországban, 14 embert hazaengedtek. Mehdi Eker mezőgazdasági miniszter azt mondta: a fertőzések száma csökkenőben van az országban.

Törökország-szerte másfél millió szárnyast öltek le, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Eddig összesen 21 embernél azonosították a H5N1-es vírust az előzetes vizsgálatok; közülük 4-en belehaltak a betegségbe.

Ezzel egyidőben Szaúd-Arábiában sólymokban kimutatták a madárinfluenzát a vadászati idény végén elvégzett rutinvizsgálatok során.

Hongkongban ismét egy madárinfluenzával fertőzött madarat találtak. Ugyanilyen elhullott énekesmadárban tíz napja mutatták ki az emberre is veszélyes H5N1-es vírust a Kínához tartozó szigeten.

A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy legyenek óvatosak, kerüljék a közvetlen érintkezést a vadon élő madarakkal és a háziszárnyasokkal.

Hongkongban jegyezték fel az első ismert H5N1-es emberi fertőzéseket 1997-ben. Akkor a 18 betegből 6-an meghaltak.

A madárinfluenza újabb hulláma – amely 2003 óta mintegy nyolcvan ember halálát okozta, többnyire Ázsiában – gyakorlatilag elkerülte Hongkongot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×