eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szerdáig elnapolták Szaddam Huszein perét

Folytatódott Szaddám Huszeinnek és hét társának a pere vasárnap Bagdadban a rendkívüli iraki törvényszéken. Az egyik vádlottat, Barzan Ibrahim al-Haszan at-Tíkritit röviddel a tárgyalás kezdete után kiutasították a teremből, mert nem volt hajlandó nyugton maradni és szidalmazta a bíróságot. A védelem képviselői és Szaddám Huszein elhagyták a tárgyalótermet. A főbíró végül szerdáig elnapolta a tárgyalást.

A Szaddám ügyében ítélkező rendkívüli iraki törvényszék új elnöke, a kurd Rauf Rasid Abdel Rahman a tárgyalást megnyitva közölte a védelem képviselőivel, hogy nem enged meg politikai nyilatkozatokat. "Ez a bíróság nem politikai beszédek színhelye" - szögezte le.

Néhány perccel a tárgyalás megkezdése után Abdel Rahman kiutasította a teremből Barzan Ibrahim al-Haszan at-Tíkritit, a titkosszolgálat volt főnökét, miután az nem volt hajlandó nyugton maradni és szidalmazta a bíróságot. A védelem tiltakozott és kilátásba helyezte, hogy elhagyja a termet, mire a főbíró közölte, ha megteszik, a következő tárgyalásokon már nem vehetnek részt.

Hálil ad-Dulaimi, a védelem vezetője "törvénytelennek" és "az amerikaiak irányítása alatt állónak" nevezte a bíróságot, és társaival együtt elhagyta a tárgyalótermet.

Amikor több vádlott is felállt, Abdel Rahman felszólította a biztonsági őröket, ültessék le őket. "Ki akarok menni" - közölte Szaddám Huszein a bíróval. "Akkor menjen ki" - válaszolta a bíró, mire Szaddám közölte: ő 35 évig irányította Irakot, hogyan lehet, hogy csak úgy kivezetik a teremből. "Ön akart távozni" - válaszolta Abdel Rahman. Szaddám erre elhagyta a termet, követte őt Taha Jaszin Ramadan, egykori alelnöke is.

A rend helyreállítása után a főbíró hivatalból jelölt ki ügyvédeket a tárgyalás végéig, amely tanúk kihallgatásával folytatódott.

Az új főbíró, Rauf Rasid Abdel Rahman a szintén kurd Rizkar Amin helyére lépett. Amin feltehetően azért mondott le, mert megelégelte a személyét ért bírálatokat. Azzal vádolták, hogy a per során nem elég határozott a rendkívül harcosan fellépő Szaddám Huszeinnel és hét vádlott-társával szemben.

Szaddám Huszeinnek és alvezéreinek a perben Dudzsail síita falu 148 lakosának lemészárlása miatt kell felelniük, amit az elnök 1982-ben a konvoja elleni merényletkísérlet után, megtorlásul rendelt el.

A tárgyalás során várhatóan újabb tanúkat hallgatnak meg. A vasárnapi a nyolcadik tárgyalási nap, eredetileg keddre tűzték ki, de elnapolták, hivatalos magyarázat szerint amiatt, hogy egyes tanúk Szaúd-Arábiában voltak zarándoklaton.

Vasárnap három tanút hallgattak ki, majd Abdel Rahman bejelentette: szerdáig elnapolják a tárgyalást. Mint mondta, ha az iszlám újév szerdára esik, a tárgyalást csak csütörtökön folytatják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×