eur:
395.7
usd:
366.9
bux:
65563.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vallási türelemért német állampolgárságot

Nagy felháborodást váltott ki Németországban az a kérdőív, amelyet a Baden-Württenberg tartományban élő külföldieknek ki kell tölteniük, ha honosításért folyamodnak. Az ellenzék szerint a kérdések a muszlimok ellen irányulnak - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Az új kérdőíven a hatóságok egyebek között választ várnak arra, miként vélekedik a kérelmező a női egyenjogúságról, elítéli-e a homoszexualitást és a kényszerházasságot, türelmes-e más vallások követőivel szemben, miként gondolkodik a 2001 szeptemberi merényletekről, továbbá készen áll-e a rendőrség tájékoztatására, ha terrorcselekmény előkészítéséről szerez értesülést.

A tartományi belügyminiszter a bírálatokra azt mondta: a hatóságoknak jogukban áll tudni, kinek adják meg az állampolgárságot.

Berlinben kormánypárti politikusok hibás próbálkozásnak minősítették a kérdőívet, viszont hangsúlyozták, hogy nagyobb figyelmet kellene szentelni a Németországban élő mintegy hárommillió muszlim integrálására.

Alkotmányjogászok nevetségesnek nevezték, hogy a tartományi hatóságok így próbálnak tájékozódni a honosítást kérelmezők beállítottságáról, mivel tudatosan szépített válaszokkal könnyen félrevezethetik az állampolgárság odaítéléséről döntő tisztviselőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×