eur:
397.11
usd:
369.63
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul

Beindulhat a szabadkai magyar nyelvű tanítóképzés

Újvidéki lapértesülés szerint megkezdheti működését a szabadkai magyar nyelvű tanítóképző kar. A Dnevnik címő napilap arról számolt be, hogy az Újvidéki Egyetem tanácsa 26 szavazattal egy ellenében elfogadta a tanulmányi és tudományos tanács karindítási javaslatát.

Az észak-bácskai Szabadkán a tervek szerint a most működő zombori tanítóképző főiskola kihelyezett magyar nyelvű tagozatát fejlesztenék önálló karrá.

Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta: a képzést a jövő tanévben kezdik, egy, a szabadkai önkormányzat által felajánlott új épületben.

Kucsera Géza, a település polgármestere úgy vélte: a magyar oktatási intézmény létrejötte azt bizonyítja, hogy Szerbiában érvényesülnek a kisebbségi jogok.

Az Újvidéki Egyetem önálló magyar nyelvű tanítóképző karának létrehozását évekkel ezelőtt kezdeményezte a Vajdasági Magyar Szövetség.

December elején a magyar kormány vállalta, hogy szakmailag és anyagilag is hozzájárul a képzés beindításához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×