INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Háborúellenes csoportokat figyel az FBI

Infostart / InfoRádió
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorizmusellenes részlege folyamatosan megfigyel amerikai háborúellenes, környezet- és emberi jogvédő szervezeteket - írja a Washington Post amerikai napilap. Az FBI szerint ezek a szerveződések jelentik a legnagyobb terrorfenyegetést az Egyesült Államok számára.

Az Amerikai Polgári Szabadság Unió (ACLU) által közzétett dokumentumok tanúsága szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több civil szervezetet is megfigyel a 2001. szeptember 11.-i terrortámadás óta.

Az ACLU egy perhez nyújtotta be a papírokat, melyek szerint az FBI a tavalyi amerikai elnökválasztást megelőző pártgyűlések idejére tervezett civil demonstrációk kapcsán több szervezetet is megfigyelt, köztük az Emberek az Állatokkal való Etikus Bánásmódért (PETA) nevű ismert, az állatok jogaiért harcoló csoportot – írja a Washington Post amerikai napilap.

Bár a dokumentumok a PETA semmilyen törvénytelen cselekedetét nem bizonyítják, az FBI most napvilágra került több mint száz oldalas jelentése szerint az iroda titkosügynököket épített be a szervezetbe, valamint éveken keresztül nyomozott a PETA gyűlésein történtek után.

Az ACLU által benyújtott dokumentumok szerint az FBI többek között a Greenpeace-ről és az Amerikai-Arab Diszkriminációellenes Bizottságról is adatokat gyűjtött.

Az Amerikai Polgári Szabadság Unió szerint mindez azt bizonyítja, hogy az FBI és a kormányzati Egyesített Terrorizmus Különítmény országszerte aktívan politizáló emberekre is kiterjesztette a belföldi terrorizmus fogalmát.

„Az FBI-nak inkább arra kellene használnia az eszközeit, hogy a valódi terrorfenyegetésekkel foglalkozzon és ne a kormányzati politikát kritizáló ártatlan amerikaiakat, vagy semmilyen törvénytelenséget el nem követő csoportokat figyeljen meg” – fogalmazott az ACLU helyettes jogi igazgatója, Ann Beeson.

Az FBI tagadja a vádakat és azt állítja: nincs más lehetősége, mint megfigyelni azokat a szervezeteket, amelyek kapcsolatban állnak erőszakos cselekedetekkel vádolható csoportokkal.

„Az FBI politikája az, hogy politikai meggyőződésük miatt nem figyel meg magánszemélyeket vagy csoportokat. Minden esetben valamilyen bűncselekményre sor kerül. Ugyanakkor az a tény, hogy valaki kapcsolatban áll egy szervezettel, vagy valamilyen politikai meggyőződéssel rendelkezik, még nem mentesíti attól, hogy az FBI aktát vezessen róla, amennyiben bűncselekményt követ el” – jelentette ki a Szövetségi Nyomozó Iroda szóvivője, John Miller.

Az FBI terrorizmusellenes részlegének igazgatóhelyettese, John Lewis még májusban egy szenátusi bizottság előtt azt mondta, hogy a környezetvédő és az állatok jogaiért harcoló szervezetek jelentik az Egyesült Államok számára a legnagyobb terrorfenyegetést.

A címlapról ajánljuk