eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tizenegy áldozatot szedett az ítéletidő

Több mint kétezer közúti baleset történt pénteken és szombaton Csehországban, amikor országszerte sűrűn havazott és a széllökések sebessége helyenként meghaladta az óránkénti 150 kilométert.

A nagy számú súlyos baleset vasárnap délig 11 emberéletet követelt, s mintegy kéttucat személy sérüléseket szenvedett - közölte a rendőrség. Észak- és Dél-Morvaországban több száz háztartás volt a hét végén áram nélkül, mert megrongálódtak a vezetékek. Csak a balesetek következtében keletkezett anyagi károk értéke meghaladja a százmillió koronát.

Vasárnapra virradóra Jihlava közelében mintegy három órán át le volt zárva a Prága-Brünn autópálya (D1), mert a síkos és behavazott szakasz - a 64. és a 119. km között - járhatatlan volt. Mindkét oldalon több tucatnyi kamion és személygépkocsi akadt el a hóban, és fokozatosan sok kilométeres, várakozó autósorok alakultak ki.

A D1-es sztráda kritikus szakaszán néhány órán keresztül a rendőrségi jelentés szerint a forgalom elterelésére sem volt lehetőség, mert a környékbeli utak is mind járhatatlanok voltak. A rendőrség és a mentők több helyen forró teát és élelmiszert vittek a hóban elakadt gépkocsik utasainak.

A lengyel határ mentén fekvő Óriáshegységben (Krkonose) lavinaveszély alakult ki, a hegyi mentők ezért a hétvégére sok helyen betiltották a gyalogtúrákat. Hasonló a helyzet a német határon lévő Érchegységben (Krusné Hory) is.
Hóláncok nélkül csak nehezen lehet megközelíthetőek a hegyvidéki cseh-német, valamint a cseh-lengyel határátkelők.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×