INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A Hamász választási részvételének európai elutasítását sürgette Izrael

Infostart / InfoRádió
Az izraeli külügyminisztérium főigazgatója felszólította az Európai Uniót, hogy kövesse az amerikai képviselőház példáját, és utasítsa el a szélsőséges Hamász mozgalom részvételt a palesztin törvényhozási választásokon.

Ron Prozor, az izraeli közszolgálati rádióban azt mondta: olyan szervezeteknek, amelyek Izrael megsemmisítését irányozzák elő, nem lehet szerepük a politikai életben.

"Arra kérjük az adományozó országokat, hogy növeljék a palesztin hatóság támogatását” – mondta a főigazgató. Ugyanakkor hozzátette: azt is szeretnék, ha az érintett államok „megértetnék” a szervezet elnökével, Mahmúd Abbásszal, hogy „sokba fog kerülni a palesztinoknak”, ha a Hamász bármilyen támogatást kap a hatóságtól.

Ron Prozor megismételte Szilvan Salom külügyminiszter előző napi kijelentését, miszerint a Hamász választási győzelme sok évvel vetné vissza a békefolyamatot a térségben.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Tel-Avivban úgy fogalmazott, hogy minden politikai félnek joga van részt venni a választásokon, de van egy viselkedési kódex, amelyet mindenkinek el kell fogadnia.

A Hamász győzelme esetén "igen nehéz lenne folytatni a Palesztin Hatóság támogatását és pénzelését” – tette hozzá.

A washingtoni képviselőház pénteken határozatot fogadott el, amelyben arra figyelmeztetett, hogy ha a leendő palesztin kormányba bekerül a Hamász vagy bármely más szélsőséges csoport, akkor a palesztin hatóság nem kap több pénzt az Egyesült Államoktól.

A címlapról ajánljuk