INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

2010 - a mezőgazdasági exporttámogatások vége?

Infostart / InfoRádió
A mezőgazdasági exporttámogatások 2010-ig való megszüntetését javasolja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) abban a zárónyilatkozat-tervezetben, amelyet szombaton terjesztettek a szervezet miniszteri értekezlete elé.

A tervezet, amelynek megvitatására és elfogadására még egy napja maradt a WTO 149 tagállama képviselőinek, a szubvenciók megszüntetésére két változatot is felvet: mivel a 2010-es határidőt az Európai Unió tagállamai elfogadhatatlannak tartják, a szervezet lehetőséget adna arra, hogy az intézkedés folyamatos életbe léptetése öt évig időtartamra húzódjon el.

Mivel legkorábban 2008-ra várható az exporttámogatások megvonásának kezdete, a rendelkezés nem érintené az EU 2013-ig biztosított közös agrárpolitikáját.

Ugyanakkor már 2006-ra irányozza elő a tervezet a gyapotexport támogatásának megszüntetését, és ez nagy győzelem lenne az olyan nyugat-afrikai gyapottermelőknek, mint Burkina Faso, Benin, Csád és Mali, amelyek az amerikai mezőgazdasági támogatások legfőbb ellenzői közé tartoznak.

Előrelépés született a tervezetben abban is, hogy a fejlett országok vámmentesen és kvótamentesen engedjék be a legszegényebb, egy főre jutó, évi 750 dollárnál kevesebb nemzeti jövedelemmel rendelkező országok termékeit. Ez az intézkedés már a megállapodás elfogadásától életbe léphet.

A címlapról ajánljuk