eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egyre több ország fogadná el az unió büdzséjét

Fokozatosan csökken az uniós keretköltségvetésre vonatkozó brit javaslatot elutasító tagállamok száma, de Magyarország még jelentős előrehaladást remél az esti egyeztetéseken. Ezt a Brüsszelben tárgyaló magyar miniszterelnök közölte.

Gyurcsány Ferenc szerint még nem jósolható meg az uniós keretköltségvetésről szóló vita végeredménye, de vannak előrelépésre utaló jelek. Hozzátette: a magyar delegáció elhalasztotta a hazautazást.

Az uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter szerint érzékelhető az elmozdulás a Magyarország számára fontos ügyekben az uniós keretköltségvetésről szóló brüsszeli tárgyalásokon.

Baráth Etele az InfoRádióban emlékeztetett: a kormány azt szeretné elérni, hogy nagyobb legyen a költségvetés, több pénz jusson az új tagállamoknak és a felhasználás szabályai rugalmasabbak legyenek.

Diplomáciai források szerint az unió soros elnökségét betöltő Nagy-Britannia még az este újabb javaslatot terjeszt elő.

Tony Blair brit kormányfő délután tanácskozott a francia államfővel és a német kancellárral, hogy megpróbálja összeegyeztetni a magasabb összegű támogatásokra vonatkozó kelet-európai követeléseket a brit visszatérítés további kis mértékű csökkentésével.

Korábban a keretköltségvetés emelését javasolta a német kancellár. Angela Merkel előterjesztése értelmében a büdzsé főösszege 13,2 milliárd euróval emelkedne.

Ezt megelőzően Spanyolország, Németország és Franciaország olyan közös javaslatot terjesztett elő, amely a Nagy-Britanniának járó uniós visszatérítés folyamatos csökkentését irányozza elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×