INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

Kiemelten foglalkozik a romániai magyar kisebbséggel az EP-jelentés

Infostart / InfoRádió

Kiemelten foglalkozik a magyar kisebbség helyzetével az Európai Parlament által megszavazott, Románia uniós felkészültségéről szóló jelentés.

Gál Kinga, az Európai Parlament EU-Románia vegyesbizottságának első alelnöke szerint a Romániáról szóló jelentés "meglehetősen keményre" sikeredett.

Belekerült a dokumentumba az a kitétel, hogy Romániának finanszíroznia kell a magyar nyelvű felsőoktatást és vissza kell adnia a magyar közösségtől korábban elvett ingatlanokat - tette hozzá.

A dokumentum kifogásolja, hogy még mindig nem született meg a kisebbségi törvény és továbbra is diszkriminatív intézkedések vannak érvényben a választási törvényben.

Az elfogadott határozat ugyanakkor azt is megállapítja: Románia az elmúlt időszakban számos feltétel teljesítésében előrelépett, így megvan az esély arra, hogy 2007-ben belépjen az Európai Unióba.

Korábban Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azt mondta: a Pierre Moscovici volt francia uniós miniszter jelentésének jóváhagyása komoly támogatást adhat a kisebbségi törvény elfogadásához.

Kapcsolódó hang

Gál Kinga az EP-jelentésrõl
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018