INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

Benelux-Visegrádi nem a brit javaslatra

Infostart / InfoRádió

A Benelux-államok, valamint a visegrádi országcsoport tagjainak nagy része elfogadhatatlannak tartja a brit elnökség uniós költségvetési javaslatát - jelentette ki Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök az érintett országok kormányfőinek találkozója után. A hét ország közül egyedül Szlovákia támogatja a brit elképzelést.

A hét ország vezetői az Európai Unió ma kezdődő csúcstalálkozója előtt tanácskoztak Brüsszelben. Az már korábban kiderült, hogy Szlovákián kívül a többi állam nem tartja elfogadhatónak a brit elképzelést.

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő a megbeszélést követően úgy fogalmazott: egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak szüksége van hosszú távú költségvetésre a 2007 és 2013 közötti időszakra, de többségük elutasítja a jelenlegi brit javaslatot.

Belgium, Hollandia és Luxemburg, valamint Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország kormányfőjének eszmecseréjét követően Gyurcsány Ferenc a magyar álláspontról kifejtette: a jelenlegi javaslatot el kell utasítani, mert a nemzeti és az európai felelősséget egyaránt sérti. A miniszterelnök szerint a tervezeten javítani kell, mert Magyarország érdekelt az unió költségvetésében.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018