eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma

Aknatámadással kezdődött az iraki választás

Feltehetőleg akna robbant Bagdad belvárosában, néhány perccel azután, hogy megkezdődött az iraki nemzetgyűlési választás.

Egyelőre nem érkeztek jelentések sebesülésekről vagy károkról. Az észak-iraki Moszulban egy pokolgép megölt egy kórházi őrt – közölte az amerikai hadsereg.

Ibrahím Dzsaafari leköszönő iraki miniszterelnök szavazatának leadása után kijelentette: fontos, hogy az irakiak az urnákkal, ne pedig pokolgépekkel fejezzék ki akaratukat.

A Közép és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára körülbelül 80 százalékos részvételi arányt vár az iraki nemzetgyűlési választáson. A Jordániában tartózkodó Tóth Zoltán az InfoRádióban úgy vélte, valószínűleg a szunniták is elmennek szavazni.

Az arab országban mintegy 15,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz, hogy megválasszák a törvényhozás 275 képviselőjét.

A foglyok, a betegek, a biztonsági alakulatok tagjai már hétfőn megkezdték a szavazást, majd csatlakozott hozzájuk a külföldön élő irakiak csaknem egymillliós tábora.

Az irakiak négy évre választják meg a nemzetgyűlést, amelynek feladata többek között az államfő, a két alelnök, illetve a kormányfő megválasztása.

Az al-Kaida iraki szárnya törvénytelennek tartja a választásokat és megfogadta, hogy folytatja hadjáratát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×