eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin

Aknatámadással kezdődött az iraki választás

Feltehetőleg akna robbant Bagdad belvárosában, néhány perccel azután, hogy megkezdődött az iraki nemzetgyűlési választás.

Egyelőre nem érkeztek jelentések sebesülésekről vagy károkról. Az észak-iraki Moszulban egy pokolgép megölt egy kórházi őrt – közölte az amerikai hadsereg.

Ibrahím Dzsaafari leköszönő iraki miniszterelnök szavazatának leadása után kijelentette: fontos, hogy az irakiak az urnákkal, ne pedig pokolgépekkel fejezzék ki akaratukat.

A Közép és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára körülbelül 80 százalékos részvételi arányt vár az iraki nemzetgyűlési választáson. A Jordániában tartózkodó Tóth Zoltán az InfoRádióban úgy vélte, valószínűleg a szunniták is elmennek szavazni.

Az arab országban mintegy 15,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz, hogy megválasszák a törvényhozás 275 képviselőjét.

A foglyok, a betegek, a biztonsági alakulatok tagjai már hétfőn megkezdték a szavazást, majd csatlakozott hozzájuk a külföldön élő irakiak csaknem egymillliós tábora.

Az irakiak négy évre választják meg a nemzetgyűlést, amelynek feladata többek között az államfő, a két alelnök, illetve a kormányfő megválasztása.

Az al-Kaida iraki szárnya törvénytelennek tartja a választásokat és megfogadta, hogy folytatja hadjáratát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×