Infostart.hu
eur:
388.98
usd:
330.26
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Barrels of whiskey aging in one of the barrel houses at the Jack Daniel Distillery in Lynchburg, Tennessee. (Photo by: Ron Buskirk/UCG/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: Ron Buskirk/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Súlyos válságba került a whiskyipar, részben a fiatalok miatt

A fiatalok nem isszák a whiskyt, ráadásul az iparágat a vámok körüli bizonytalanság is sújtja. Az amerikai Kentucky legendás whiskyipara évtizedek óta legsúlyosabb válságát éli.

Nagy lepárlók zártak be, és több ezer munkahely került veszélybe, miközben az iparág a zsugorodó eladások, a Z generációs fogyasztók átalakuló alkoholfogyasztási szokásai és a káros vámviszályok ellen küzd – írja az economx.hu a New York Post cikke alapján. Ebben az évben három híres Kentucky-i lepárlóüzem ment csődbe, miután sokmillió dolláros adósságot halmoztak fel.

Az amerikai whiskyeladások csaknem 2 százalékkal, 5,2 milliárd dollárra csökkentek tavaly. A legfontosabb változás, hogy a fiatalok, főleg a Z generáció alig iszik „hagyományos”, magas alkoholtartalmú italokat, inkább a fogyasztásra kész dobozos koktélok és a könnyebb alkoholos italok felé fordultak. A közösségi média felgyorsította ezt az alkoholfogyasztási trendet, a fiatalok számára megszűnőben van a bourbon kulturális vonzereje.

A Z generáció fejenként 20 százalékkal kevesebb alkoholt fogyaszt, mint a maga idejében az Y generáció tagjai, és amit a mai fiatalok isznak, az is inkább „könnyebb” italokból áll.

A 35 év alatti amerikai felnőttek körében az alkoholfogyasztók aránya a 2000-es évek elején mért 72 százalékról mára 62 százalékra olvadt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×