Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
László Zsuzsa, a szobor alkotója, Vezér Mihály polgármester, Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója és Marosvári Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiaellátás biztonságáért felelős helyettes államtitkára (b-j) a jubileum alkalmából készült kültéri szobor felavatásán a Dunai Finomító indulásának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Százhalombattán 2025. május 16-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Napi 165 ezer hordó – 60 éves a Duna Finomító, Kelet-Közép-Európa legnagyobb kőolajüzeme

A Dunai Finomító kapacitása és technológiai színvonala folyamatosan emelkedett, ma már napi 165 ezer hordó kőolaj-feldolgozási kapacitással működik, a nemrégiben megújított stratégia pedig már az okos energiaátmenetre épül - mondta Molnár József, a Mol-csoport vezérigazgatója pénteken Százhalombattán, a Dunai Finomító indulásának 60. évfordulója alkalmából tartott jubileumi ünnepségen.

Molnár József felidézte, hogy az első termelőegység még a Dunai Kőolajipari Vállalat (DKV) keretében, 1965 júniusában kezdte meg működését, azóta folyamatosan bővült, modernizálódott. A beruházásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben a Dunai Finomító nemcsak Magyarország, hanem Kelet-Közép-Európa legnagyobb és legeredményesebben működő finomítójává vált - hangoztatta.

A vezérigazgató beszámolója szerint a 21. század elején megfelelően időzített beruházásokkal, kitartó munkával, négy évvel az előírt kötelezettség határideje előtt, a kelet-közép-európai régióban elsőként sikerült Százhalombattán kénmentes üzemanyagot előállítani, amivel jelentős versenyelőnyre tett szert a Mol-csoport.

Molnár József elmondta, hogy a Mol fokozatosan növeli a megújuló energia arányát az energiamixben. Hozzátette, hogy ez egy olyan utat jelöl ki a cégcsoport számára, amellyel képesek lesznek egyre fenntarthatóbbá, önellátóbbá tenni a régiót. Az átalakulás két fontos eseményeként kiemelte a bioüzemanyag-gyártás megkezdését Százhalombattán, valamint azt, hogy megépült Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöldhidrogén üzeme a telepen.

A vezérigazgató szerint az elkövetkező 10-15 év legnagyobb stratégiai kihívása az lesz a Mol számára, hogy hogyan tudja a meglévő nagyüzemeket évtizedekre gazdaságosan fenntarthatóvá tenni. Hozzátette, hogy a hagyományos újítás terén a nagyberuházások ideje lejárt, de okos kiegészítő beruházásokkal, találékonysággal meg lehet teremteni a szükséges fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő versenyképességet is.

Huff Zsolt, a Mol vezérigazgatói tanácsadója, a Dunai Finomító korábbi igazgatója arról beszélt, hogy amikor először belépett a Dunai Finomító kapuján, még nem tudhatta, hogy ez nem csak egy egyszerű munkahely lesz a számára, hanem egy közösség. Hozzátette: "olyan emberekkel dolgozhatom együtt, akikre szakmailag és emberileg is felnézhetnek. Ma már tudom, hogy szerencsés vagyok, jó helyre kerültem."

A szakmai alázattal történő irányítás, a műszaki kiválóság iránti törekvés mind olyan értékek, amelyek nem csak a napi működés sikerének zálogai, hanem egy örökség, amit az elmúlt 60 év minden dolgozója épített és továbbadott - fogalmazott. Hozzátette: reméli, hogy az új generáció büszkén viszi tovább az elmúlt 60 évben felépített értékeket, tapasztalatot. "Ebben az örökségben benne van az elmúlt 60 év minden munkavállalójának a munkája, az alapítók bátorsága, a fejlesztők látásmódja, az üzemeltetők kitartása, a karbantartók precizitása, a fiatalok lendülete, és a veteránok tapasztalata" - mondta Huff Zsolt.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×