eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
室外天然气连接管道法兰
Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Szijjártó Péter: ez egy jó biztonsági tartalék lehet a számunkra

Jó biztonsági tartalék lehet Magyarország számára a transz-ausztriai földgázvezeték (TAG), hiszen ezen keresztül lehetséges lesz az Olaszországba érkező cseppfolyósított földgáz bevonása hazánk ellátásába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a TAG-ot működtető vállalat vezetőivel is egyeztetett, majd ezt követően a közmédiának nyilatkozva kulcskérdésnek nevezte az európai energiaellátás biztonságát.

Kiemelte, hogy az elmúlt évek válságai, különösen az ukrajnai háború kirobbanását követően világossá tették, hogy az energiabiztonság nem adottság, hanem azért folyamatosan dolgozni kell.

„Világos, hogy a nemzeti szuverenitásnak, a nemzetbiztonságnak az egyik legfontosabb építőeleme az energiaellátás biztonsága – figyelmeztetett. – Ezért ellenezzük azokat az Európai Unióból érkező nyomásgyakorlásokat, amelyek arról szólnak, hogy adjuk fel energiapolitikánk szuverenitását, s ellenezzük az agresszív nyomást, amely a földgázhasználat visszaszorítására irányul.”

„És ellenezzük azt az agresszív nyomulást is, amely arra próbál minket rákényszeríteni, hogy jól működő energia-együttműködési kapcsolatokat adjunk fel, és azokat valami drágább és bizonytalanabb ellátási formával helyettesítsük” – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem adja fel a saját nemzeti energiapolitikáját, hiszen az eddig abszolút biztonságot adott hazánknak, még a legsúlyosabb válságok idején sem volt semmiféle ellátási zavar, mindig volt elég energiahordozó, és ez így lesz a jövőben is.

„Ugyanakkor természetesen az energiaellátás biztonságához hozzátartozik a diverzifikáció is, vagyis az, hogy minél több forrásból és útvonalon álljon rendelkezésre lehetőség energiahordozók vásárlására” – jegyezte meg.

Azonban arra is kitért, hogy

a kormány számára a diverzifikáció nem a régi, jól működő kapcsolatoknak a feladását jelenti valami újért, hanem azt, hogy minél több forrás, minél több útvonal legyen elérhető.

A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország földgázellátása jelenleg biztosított, nagyrészt a Török Áramlat vezetéken keresztül, de extra biztonságot ad, ha vannak alternatív lehetőségek is, és az Olaszországból Ausztrián keresztül Közép-Európába vezető földgázvezeték épp ilyen lehet.

Üdvözölte, hogy ezen az utóbbi időszakban ráadásul a tulajdonosok jelentős beruházásokat hajtottak végre azért, hogy „délről északra, vagy ha úgy tetszik, nyugatról keletre is tudjon földgázt szállítani”.

„Úgyhogy az Ausztrián keresztül húzódó, Olaszországból induló vezeték egy jó biztonsági tartalék lehet Magyarország számára, hiszen ezen keresztül lehetőség nyílik az olaszországi LNG-terminálokba érkező cseppfolyósított földgáz bevonására a magyar nemzeti energiaellátásba” – összegzett.

Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×