eur:
387.37
usd:
357.02
bux:
68350.12
2024. május 23. csütörtök Dezső
Detail of building a new house, Window, View from the window, Backlogs of work
Nyitókép: Hanasch/Getty Images

Építkezés falusi CSOK-kal? Ezek a kevésbé közismert szabályok!

Az OTP Bank elindította a falusi CSOK és a CSOK Plusz együttes igénylésének lehetőségét, illetve az MBH Duna Banknál megkezdődött a falusi CSOK, falusi CSOK hitel és az ÁFA-visszatérítés kérelmek befogadása. Új ház építésére ugyanakkor nemcsak ennél a két banknál van lehetőség felvenni a falusi CSOK-ot. A money.hu utánajárt, mely pénzintézeteknél kérelmezhető a vissza nem térítendő támogatás, és hol kombinálható még a CSOK Plusszal is. A szakértők felhívják a figyelmet a falusi CSOK-os építkezés speciális szabályaira is.

A falusi CSOK nem érhető el Magyarország összes településén. A támogatás kizárólag a vonatkozó kormányrendelet által meghatározott 2631, úgynevezett preferált kistelepülésen vehető igénybe. Továbbá bármely település külterületén, tanya vagy birtokközpont megnevezésű ingatlanon történő új, egylakásos lakóépület építése esetén igényelhető.

10 szabály, melyekre különösen figyelni kell falusi CSOK-os építkezés esetén:

  1. A falusi CSOK kizárólag új, egylakásos lakóépület építéséhez használható fel. Így lakásként nyilvántartott ingatlan, valamint ikerház építésének finanszírozása nem támogatott a falusi CSOK keretében.
  2. A falusi CSOK támogatás – ellentétben a CSOK Plusz hitellel – abban az esetben is igényelhető, ha a család kizárólag meglévő gyermekek után kívánja igénybe venni.
  3. Az építési engedélynek, illetve az építkezés egyszerű bejelentésének legkorábbi dátuma 2008. július 1. lehet.
  4. Új, egylakásos lakóépület építéséhez adó-visszatérítési támogatás is igénybe vehető a falusi CSOK mellé. Az 5, illetve a 27 szézalékos áfa-tartalom egyaránt visszaigényelhető maximum 5 millió forint összegben. Az 5 és 27 százalékos áfa-tartalommal kiállított számlák nem keveredhetnek egymással a számla benyújtási kötelezettség teljesítése során.
  5. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70 százalékát szükséges számlával igazolni. Ezen belül nincsen előírás az anyagköltség és munkadíj arányára vonatkozóan.
  6. A falusi CSOK mellé csak egyfajta kamattámogatott építési hitel vehető fel, vagy a falusi CSOK-hoz kapcsolódó CSOK hitel vagy a CSOK Plusz hitel.
  7. Tanya vagy birtokközpont megnevezésű ingatlan a falusi CSOK támogatásnak célja és fedezete egyaránt lehet, támogatott hitelnek azonban csak célja, fedezete nem. Ha tehát hitel (falusi CSOK hitel vagy CSOK Plusz hitel) is kapcsolódik az igényléshez, a hitel fedezeteként az ilyen megnevezésű ingatlan nem fogadható el, és másik, lakóingatlanként nyilvántartott ingatlan bevonása szükséges.
  8. Az építési tevékenységet végző az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa. Továbbá, ha az építési munkálatokat végző gazdálkodó szervezet, akkor az igénylő a gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhet tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.
  9. E-napló vezetése ugyan nem kötelező, azonban a bankok többsége elvárja abban az esetben, ha a vissza nem térítendő támogatás mellé hitelfelvétel is kapcsolódik.
  10. Könnyűszerkezetes ingatlan építése esetén a legtöbb banknál szükséges megfelelőségi tanúsítvány benyújtása, ami jellemzően az ÉME/ETA engedély. Vannak azonban kivételek, tehát ilyen jellegű építés esetén is találhatunk finanszírozó bankot, a konkrét pénzintézetekről és a további feltételekről a hitelszakértők naprakész információval rendelkeznek.

Ezekhez a bankokhoz nyújtható be építkezés esetén a falusi CSOK kérelem

A vissza nem térítendő támogatás nem minden banknál érhető el, mivel bankok saját hatáskörben döntenek arról, hogy befogadnak-e falusi CSOK kérelmet, és ha igen, milyen hitelcél esetén. Ugyanakkor a falusi CSOK-hoz kapcsolódó CSOK-hitel minden olyan pénzintézetnél elérhető, ahol a falusi CSOK is. Új, egylakásos lakóépület építésére falusi CSOK-ért és a hozzá kapcsolódó CSOK-hitelért az Erste, a K&H, az MBH, az MBH Duna és az OTP bankhoz fordulhatunk.

A falusi CSOK támogatás CSOK Plusz hitellel történő kombinálására nem minden, falusi CSOK-ot nyújtó bank biztosít lehetőséget új ház építésére. Az Erste Bank, a K&H Bank, az MBH Bank és az OTP Bank teszi lehetővé a kedvezményes hitel igénylését a falusi CSOK-ra jogosultaknak.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 08:56
×
×
×
×