eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

A fuvarozó iparág mindenhol megsínyli a magas üzemanyagárakat

A tavalyi év második felében itthon is, és külföldön is veszteségesen működtek az áruszállító cégek.

A közúti fuvarozás költségei 2023-ban mélyen az infláció alatt emelkedtek, ezzel szemben a közúti fuvarozási árindex előrejelzése szerint 2024-re akár az infláció ötszörösével is növekedhetnek - írja a Növekedés.hu.

Mint írják, a recessziót okozó sokkok, mint az energiaválság, az élelmiszerár-sokk és az infláció reáljövedelmet csökkentő hatásai, elmúlásával a gazdaság élénkülését várhattuk. A tavalyi évben viszont elmaradt a fellendülés.

A Brent-olaj és az alacsony kéntartalmú dízel közötti árkülönbség az orosz-ukrán háborút megelőzően 10-15 dollár között volt, a harcok kitörését követően viszont felugrott, sokszor megközelítette a 100 dollárt.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj-és gázipari elemzője szerint "tavaly a negyedik negyedévben 17,5 százalékkal csökkent a dízel nagykereskedelmi ára Európában, az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami nagymértékben a Brent és a dízel közötti árkülönbség csökkenésnek köszönhető" - írja a lap.

A magyar kiskereskedelmi árrés a benzin és a dízel esetében egészen 2022 közepéig 60-90 forint közötti sávban mozgott. Ezt követően, főként a nyári időszakban, nagymértékben megnőtt ez az árrés, ami 140-160 forintot is elérte. Amint 2022 végén kivezetésre került az ársapka, ez az árrés csökkenésnek indult. Mostanra az ársapka bevezetése előtti időszakra esett vissza a kiskereskedelmi árrés, ami főként a benzin esetében érvényesült.

A Vörös-tengeri helyzet is hatással van az olajárakra, az olajszállító hajók 10-12 nappal hosszabb úton, Afrikát megkerülve jutnak el Európába a Közel-Keletről.

"2024-ben akár az infláció ötszörösével is emelkedhetnek a közúti fuvarozás költségei, ezt az emelkedést 4 százalékos inflációhoz viszonyítva lehet számolni. Idén akár 16-21 százalékos költségnövekedéssel számolhatnak a fuvarozók." - számolt be róla a lapnak Lajkó Ferenc, iparági szakértő, a DigiLog Consulting ügyvezető igazgatója, az MKT Logisztikai Szakosztályának elnöke.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×