eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő felszólal az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. március 21-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: még többet fektetünk nukleáris energiába

A nagy mennyiségű elektromos áram olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát előállítása követelményének csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján csütörtökön.

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: a jelentkező kihívások különösen kiemelték a biztonságos energiaellátás fontosságát.

"A kérdés nyilvánvaló: miként tudunk nagy mennyiségű elektromos áramot előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon. A válasz egyértelmű: csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni ezeknek a követelményeknek" - fogalmazott.

Elmondta, Magyarország mintegy öt évtizede használ nukleáris energiát, biztonságot nyújtva az ország energiaellátásának. A magyar elektromos áram mintegy felét nukleáris erőmű állítja elő, amely az elektromosáram-szükséglet mintegy harmadát fedi le. Erre a tapasztalatra alapozva Magyarország nem csak arról döntött, hogy fenntartja a már létező kapacitásait, hanem még többet fektet a nukleáris energiába, és 70 százalékkal növeli részesedését a nemzeti elektromos-ellátásban. Tájékoztatása szerint egy 2400 megawatt kapacitás fog csatlakozni a hálózathoz a következő évtized elején.

"Ez fogja lehetővé tenni számunkra 3,5 milliárd köbméter gáz behozatalának elkerülését éves szinten, valamint hozzájárul az éves magyar szén-dioxid-kibocsátás 17 millió tonnás csökkentéséhez. Ez ötszöröse a teljes magyar szállítási szektor kibocsátásának, és háromszor akkora, mint amennyit a magyar erdők le tudnak bontani" - fogalmazott.

Szavai szerint "örömmel nyugtázzuk", hogy tekintet nélkül a geopolitikai nehézségekre, továbbra is széleskörű nemzetközi szakmai és tudományos együttműködések léteznek a nukleáris energia területén, miközben Oroszország az elmúlt évben az Egyesült Államok elsőszámú uránium-szállítójává vált, valamint számos amerikai, német, francia svéd, svájci és még osztrák alvállalkozók is dolgoznak együtt orosz vállalkozókkal "a mi nukleáris bővítési projektünkön" - mondta.

"Mindannyiunk érdeke a nukleáris energia túszul ejtésének megelőzése a geopolitikai konfliktusoktól, a képmutatástól és az ideológiai vitáktól" - fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: "engedjék meg ezért nekem, hogy köszönetet mondjak önöknek, amiért beavatkoztak az európai uniós bíróságon zajló, a mi nukleáris befektésünket érintő ügybe, szavatolva a nukleáris fűtőanyag biztonságos szállítását a már létező atomerőművünkbe".

A miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva megismételte: az energia ügye nagyon gyakran esik az ideológiai megközelítés túszává.

"Ez rossz, ugyanis az energia se nem ideológiai, sem geopolitikai kérdés. A nukleáris energiát ki akarjuk menteni ebből a csapdából" - fogalmazott.

Kijelentette továbbá: az atomenergia az egyetlen olyan energiaforrás, mely nem veszélyes a környezetszennyezés szempontjából, ugyanakkor nagy mennyiség előállítására képes. Magyarország ezért messzemenőkig támogatja - tette hozzá Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×