eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Brienz, 2017. október 17.Kőszáli kecske a 2319 méter magas Schongütsch-hegy ormán, a svájci Brienz fölött 2017. október 16-án. (MTI/EPA/Anthony Anex)
Nyitókép: MTI/EPA/Anthony Anex

Újabb országban örülhetnek a 13. havi nyugdíjnak

A svájciak meggyőző többséggel megszavazták vasárnap a 13. havi nyugdíj bevezetését, de nemet mondtak a nyugdíjkorhatár egy évvel történő megemelésére.

Az előzetes, de már biztosnak tekinthető eredmények szerint a szavazásra jogosultak az előrejelzettnél nagyobb hányada, 58 százaléka voksolt igennel szakszervezetek és baloldali pártok javaslatára, hogy az emelkedő megélhetési költségek ellensúlyozására vezessék be a 13. havi nyugdíjat. A javaslatot, amely megemelhetővé tette volna a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatárt, ennél is nagyobb többség, 75 százalék utasította el.

A számítások szerint a többletnyugdíj esetében teljesült az a feltétel is, miszerint a győzelemhez egy népszavazási kezdeményezésnek a 26 kanton többségében is el kell nyernie a többséget. A 13. havi összeg csak az általános nyugdíjkasszából járó nyugdíj után járna, az öregségi ellátás másik, a munkáltatók és a munkavállalók közös nyugdíjalapjából járó - gyakran magasabb - részére nem vonatkozik.

A svájci köztévé kommentátora "szenzációnak" nevezte a 13. havi nyugdíj elfogadását,

mert a népszavazás intézményének 130 évvel ezelőtti bevezetése óta még nem fordult elő, hogy többséget kapjon egy baloldali kezdeményezésű szociális intézkedés.

A kormány, az üzleti világ és a jobbközép többségű parlament ellenezte a "nyugdíjemelést" annak hatalmas anyagi terhei miatt. A svájciak korábban óvatosan viszonyultak azokhoz a népszavazási kérdésekhez, amelyek többletköltség kockázatával jártak - emlékeztet a Reuters. A svájciak korábban határozottan elutasították azokat a javaslatokat is, amelyek a munkahét csökkentésére vagy a szabadság növelésére irányultak.

Egyelőre nem tudni, hogy miből finanszírozzák az időseknek juttatott többletpénzt.

Svájcban jelenleg 1225 frank a legkisebb (állami) öregségi vagy özvegyi nyugdíj, a legmagasabb pedig nem lehet több 2450 franknál. Egy pár együttvéve legfeljebb 3675 frank nyugdíjat kaphat. 2021-ben a férfiak átlagosan 4400, a nők pedig 3000 frank nyugdíjat kaptak Svájcban, de ez tartalmazza a (magán) nyugdíjpénztár által folyósított összeget is.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×