eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Businessman hand holding tablet with AR application for check order in smart factory warehouse, technology interface global partner connection for Logistic Import Export background
Nyitókép: Busakorn Pongparnit/Getty Images

A vártnál is nagyobb lett a külkereskedelmi hiány

2023 decemberében a kivitel volumene 8,4, a behozatalé 0,8 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakihoz viszonyítva. A külkereskedelmi hiány 271 millió euró volt, az egyenleg 27 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Novemberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt. A kivitel értéke decemberben 10,2 milliárd euró (3897 milliárd forint), a behozatalé 10,5 milliárd euró (4000 milliárd forint) volt - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,9, a behozatalban 14 százalékkal csökkent a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 8,3 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,3, a dollárral szemben 9,0 százalékkal erősödött.

A Portfolio az adatok kapcsán megjegyzi, hogy az előzetesen közölt 188 millió euróhoz képest tehát még nagyobb a deficit. Ez főleg annak fényében érdekes, hogy 2023 többi hónapjában vaskos többleteket láthattunk.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,0, az onnan érkező behozatalé 7,7 százalékkal kisebb lett.

A termék-külkereskedelmi mérleg 80 millió euróval javult, 774 millió eurós többlet keletkezett. Az export 75, az import 66 százalékát bonyolította le Magyarország ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 6,4 százalékkal csökkent, míg a behozatalé 14 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 53 millió euróval romlott, 1,0 milliárd eurós passzívumot mutatott.

2023. január-decemberben a kivitel értéke 149,2 milliárd euró (57,0 ezer milliárd forint), a behozatalé 140,0 milliárd euró (53,5 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 2,5 százalékkal emelkedett, míg a behozatalé 3,5 százalékkal mérséklődött.

A termék-külkereskedelmi mérleg az előző évihez képest 2023-ban 18,3 milliárd euróval javult, a többlet 9,2 milliárd eurót tett ki.

Ismét óriási rekordot döntött tavaly a magyar exportteljesítmény, miközben a külkereskedelmi mérleg is nagy nyereséggel zárt, így sikerült ledolgozni az energiaárak égbe szökése miatti 2022-es veszteséget - értékelt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a törökországi Antalyában.

Kiemelte, hogy 2023-ban megdőlt a kiviteli rekord, hazánk még soha nem exportált annyit, mint tavaly, amikor ennek volumene 149,2 milliárd eurót tett ki, ez 4,7 százalék bővülést jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest.

"Tehát 149,2 milliárd euró a valaha mért legnagyobb magyar exportteljesítmény"

- szögezte le.

Rámutatott, hogy a magyar gazdaság eredményességének szempontjából kritikus fontosságú az exportteljesítmény.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×