eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Analyst working with Business Analytics and Data Management System on computer to make report with KPI and metrics connected to database. Corporate strategy for finance, operations, sales, marketing
Nyitókép: NicoElNino/Getty Images

Eléggé lesújtó adatot közölt a KSH

2023 negyedik negyedévében 3 százalékkal csökkentek a beruházások.

A beruházások volumene 2023 negyedik negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0 százalékkal csökkent, a harmadik negyedévhez képest - szezonálisan kiigazítva - 1,5 százalékkal nőtt - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A meghatározó súlyú feldolgozóipar és ingatlanügyletek visszafogták, míg a közigazgatás és az energiaipar beruházásai növelték a nemzetgazdasági teljesítményt. 2023-ban összességében 8,5 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest.

Így magyarázza a kormány

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban a beruházások volumene 8,5 százalékkal mérséklődött, miközben a beruházások nominális értéke 2022-höz képest közel 700 milliárd forinttal 16 119 milliárd forintra nőtt - emelte ki a legfrissebb adatokhoz fűzött elemzésében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

"A negyedéves adatokat vizsgálva megállapítható, hogy 2023 negyedik negyedévében éves alapon a beruházások volumene 3 százalékkal csökkent, míg a harmadik negyedévhez képest 1,5 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Ez utóbbi adat biztató,

a beruházási aktivitás fokozatos élénkülését vetítheti elő"

- írták.

Az NGM ismét hangsúlyozza, hogy a kormány célja, hogy az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést, és újra dinamikus, 4 százalék körüli mértékben bővüljön a GDP. Ennek érdekében helyre kell állítani a fogyasztást, tovább kell bővíteni a munkaerő-piaci aktivitást, valamint 25 százalék felett kell tartani a beruházok arányát. Ez utóbbit szolgálja, hogy a kormány 2024-ben meghosszabbította a Széchenyi Kártya Programot, 200 milliárd forintos extra beruházási célú forrás biztosításával 1200 milliárd forintra emelte a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. Emellett a kormány a GINOP Plusz programon keresztül 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére, amelyből 130 milliárd forintnyi forrás már a második negyedévtől kezdődően elérhetővé válhat.

Emlékeztetnek arra is, hogy a KKV Technológia Plusz Hitelprogram 0 százalékos célzott hitelekkel segítve a kkv szektor beruházásait, így megerősítését, a versenyképesség és a termelékenység további növelését.

A befektetői bizalmat tükröző, rekordnagyságú működőtőke-beáramlás mellett, a beruházások növekedési fordulatát a reálbérek dinamikus emelkedése következtében növekvő belső kereslet is támogatja, de ezt segíti a bankok önkéntes kamatplafonja, valamint a kockázati hitelkamatfelárak önkéntes és átmeneti felfüggesztése is - írta az NGM.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×