eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
A neckarwestheimi atomerőmű 2023. április 10-én. Németországban a tervezettnél később, áprilils 15-én leállítják a még működő három atomerőművet (Emsland, Isar 2, Neckarwestheim 2) is.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Elemző: van egy nagy probléma a német zöld átállással

Hiába a zöld átállás, egy-egy borús vagy szélcsendes napon a németországi energia az egyik legszennyezőbb Európában – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője. Tatár Mihály kiemelte: amikor a megújuló energia termelése akadozik, az országban a szén- és gázerőműveket használják.

Azt a zöld átállást, amit Németország most csinál, egyetlen más ország sem gondolja végrehajthatónak – vélekedett az InfoRádióban Tatár Mihály, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője.

Az egyik különlegesség az atomenergia mellőzése, ezt egyetlen másik ország sem követi, sőt a legtöbb helyen sorra építik az új reaktorokat. Száznál több egysége lesz Kínának és az Egyesült Államoknak is, de India is gyorsan bővíti az atomenergia-kapacitását, és negyvennél is több atomreaktora lesz. A sort folytatva elmondta, hogy még Spanyolországban is, ahol egyébként nincs hiány napenergiából, van hét működő atomreaktor.

A német elgondolás előzménye az, hogy Németországban 30-40 éve nagyon erősen atomenergia-ellenes a környezetvédelem. Csakhogy miközben az atomerőműveket bezárták, a gáz- és szénerőművek nagy része továbbra is működik.

"Nagyon intenzív tempóban építenek állami támogatásokkal és erőforrásokkal zöld áramtermelési kapacitásokat – tehát napelemparkokat, szélturbinákat –, ez a része működik a tervnek, a megfelelő időjárás esetén napenergiával nagyon olcsón lehet nagyon nagy mennyiségű elektromos áramot előállítani. De ennek egy szépséghibája van, hogy nem lehet eltárolni ezt az energiát akkorra, amikor nincs napsütés" – mutatott rá Tatár Mihály.

Ha nem elég erős a szél vagy nem süt a nap, akkor egész Európában elkezd akadozni a megújuló áram termelése, és ilyenkor mindenki föltekeri a hagyományos áramtermelő erőműveit.

"Németország ilyenkor nyilván a gáz- és a szénerőműveit tudja csak feltekerni, mert nincs már atomerőműve. Emiatt a német energia az egyik legszennyezőbb most Európában, ráadásul mivel így sem tud elegendő energiát előállítani egy borús, szélcsendes téli napon, ilyenkor kénytelen más európai országoktól megvásárolni, ami törvényszerűen francia atomenergia, illetve lengyel szénenergia" – hívta fel a figyelmet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×