eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
abstract hotel sign
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Az őszi drágulás után ismét áremelkedés jöhet a szálláshelyeken - itt vannak a tervek

Pörgött a turizmus az év végén, az érintett cégek többsége már emelt árakkal várta az utolsó negyedévet, és várhatóan 2024 első hónapjaiban is drágulnak a szolgáltatások.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint 2023 októberében a turisztikai szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,9, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál - írja a hellovidek.hu.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 52 milliárd forint volt, ez folyó áron 18 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával 7,4 százalékkal többet, közel 2,3 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához képest.

2023. novemberben a turisztikai cégek fele szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan (az előző év azonos időszakához mérten), 46 százalékuk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 4 százalék jelzett.

Novemberben a turisztikai cégek 33 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 64 százalékuk nem változtat az árakon, míg csökkentést 3 százalék jelzett.

Decemberben az összesített előfoglalások alapján az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 16 ezer forint volt, ami 17 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A hotelek esetén ez 24 800, az apartmanoknál 9300, a vendégházaknál 9900, a panzióknál pedig 12 300 forint.

A főváros, Eger, Szeged, Pécs és Hévíz után Gyula, Debrecen, Hajdúszoboszló, Zalakaros és Sopron vezeti a legkedveltebb úti célok listáját a decemberben utazók körében.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×