eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Shot of a senior woman looking thoughtful in a retirement home
Nyitókép: Cecilie_Arcurs/Getty Images

Baljós képet fest egy felmérés a várható nyugdíjas évekről

A biztosítók európai szervezetének tizenöt országban végzett felmérése szerint a felnőtt lakosság több mint egyharmadának egyáltalán nincs önálló nyugdíj-megtakarítása.

Sokan újra elkezdtek idős korukra félretenni azok közül, akik a járvány alatt felhagytak ezzel – mondta az InfoRádióban a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. A legfontosabb megállapítás, hogy nagyon sokan, a megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs semmilyen kiegészítő nyugdíj-megtakarítása – mondta Lambert Gábor, és hozzátette, négy éve az átlag még 43 százalék volt, két éve 38 százalék. Most 15 ország szervezetei vettek részt a felmérésben, köztük a Mabisz is.

Lambert Gábor a magyarországi helyzetről is beszélt:

Magyarországon átlag fölötti azok aránya, akiknek nincs semmilyen kiegészítő nyugdíj-megtakarítása, 47 százalék nyilatkozott így.

Megjegyezte, hogy 2019-ben 46, 2021-ben 48 százalék volt ez az arány, tehát a mostani helyzet valamivel kedvezőbb.

A lista végén meglepő módon a finnek állnak 67 százalékkal. Lambert Gábor elmondta azt is, a nyugdíjcélú megtakarításokkal nem rendelkezők 58 százaléka érdeklődne az ajánlatok iránt, de 32 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy nem engedheti meg magának. Ez nemcsak európai, hanem magyarországi adat is. Magyarországon ez négy százalékkal több, mint két éve. A kommunikációs vezető szerint érződik az infláció hatása, hiszen a megkérdezettek 40 százaléka jelen gazdasági körülmények között törölte vagy elhalasztotta nyugdíj-megtakarítási terveit, illetve csökkentette befizetéseit.

Megkérdezték azt is, ki mennyire gondolja, hogy az állami nyugdíjból és a kiegészítő nyugdíjcélú megtakarításokból kényelmesen tud majd megélni idős korában. A magyarok bizonyultak a finnekkel együtt a legpesszimistábbaknak egy egytől ötig terjedő skálán 2,3-as aránnyal – tette hozzá a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője, aki elmondta még, hogy az európai biztosítók szervezete azt ajánlja a döntéshozóknak, hogy segítsék a többpilléres nyugdíjrendszer továbbfejlesztését.

A nyugdíjmegtakarításokkal szembeni elvárások terén messze a legfőbb prioritásnak számít a befektetett összeg biztonsága. A megkérdezettek 82 százaléka a magasabb, de kockázatosabb hozam helyett szeretne bizonyos lenni abban, hogy legalább a befizetett összeget visszakapja egy hosszabb befektetési időszak végén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×