eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Adócsalás, adóellenőrzés, adózás,
Nyitókép: Sergiy Trofimov Photography/Getty Images

GVH: közpénzekkel akartak csalni, de lebuktak, bajban lehet a BKV

Forgalomtechnikai tenderekben érdekelt vállalkozások kartellje miatt csaknem 300 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

"Számos érintettnek büntetőjogi következményekkel is szembe kellett néznie" - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Rigó Csaba Balázs a GVH elnöke.

Az ország egészét lefedő, sorozatos összejátszásokban 17 cég vett részt, 2012 és 2014 között osztották föl egymás között az útjelfestési és közúti táblázási tevékenységeket. A vizsgálat rendkívül bonyolult volt, 8 év kellett a lezárásához. A kartell nem csupán a versenyjogot érintette, számos eleme bűncselekménynek is minősült a Fővárosi Törvényszék döntése alapján - mondta a GVH elnöke.

Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta, hogy

a közpénzeket érintő kartell a legsúlyosabb versenykorlátozó magatartás,

a GVH ezért kiemelt figyelmet fordít ezek felderítésére, a tiltott összejátszások leleplezésére. 2021-ben több mint 16 milliárd forintos bírságot szabott ki 39 vállalkozásra ilyen esetek miatt, ez volt a hatóság 30 éves történetének rekordja. A versenykorlátozó eljárások feltárására tavaly ugyancsak kiemelt figyelmet fordítottak, a versenyfelügyeleti bírságok 80 százaléka ilyen ügyek következménye volt. A kartellek vizsgálata idén sem szorult háttérbe, így tavasszal kiderült, hogy

a BKV menetrend szerinti hajójáratainak üzemeltetését 4 vállalkozás jogsértő együttműködéssel próbálta elnyerni

- tette hozzá.

A GVH elnöke közölte, hogy jelenleg többek között építőipari ügyekben vizsgálódnak, kartell és erőfölénnyel visszaélés gyanúja miatt. A jogsértések feltárása a tisztességes piaci viszonyok érdekében folytatódik, a hatóság nem hagy kiskaput a versenykorlátozó magatartásnak - jelentette ki Rigó Csaba Balázs.

Váczi Nóra, a GVH versenytanácsának tagja a bemutatott kartellügy részleteit ismertetve közölte, hogy egy másik ügyben lefoglalt bizonyítékok vezettek az eset nyomára.

Az érintettek egyeztették egymással az ajánlatadói magatartásukat, a nyertes személyét, ajánlati áraikat, hogy a piaci részesedéseiket megőrizzék. A versenyhatóság csaknem 100 tendert vizsgált az eset kapcsán, 65-nél be is bizonyosodott a jogsértő jelleg, ezek összértéke csaknem 1,5 milliárd forint.

A jogsértést 8 vállalkozás ismerte el egyezségi eljárás keretében vagy azon kívül. Az érintettek közül ketten összesen 10,5 millió forint értékű jóvátétel megfizetését vállalták. Az ilyen esetekben az együttműködést a GVH figyelembe veheti a bírság összegének megállapításakor, és az érintettek mentesülhetnek a közbeszerzések alóli kizárásból is. A versenyhatóság végül a 17 cégre összesen 284,8 millió forint bírságot szabott ki - mondta Váczi Nóra.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×