eur:
391.07
usd:
359.34
bux:
72469.85
2024. július 19. péntek Emília
BKK menetrend szerinti hajójárata a Dunán. Forrás: BKK
Nyitókép: Forrás: BKK

Süllyed a fővárosi hajótender: már nyomoz a rendőrség, két gyanúsított is van

Még 2021-ben hirdetett győztest a BKV a hajók üzemeltetésére kiírt pályázaton, de nem volt minden rendben a közbeszerzésen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatali visszaélés és egyéb más bűncselekmények miatt folytat nyomozást – erősítette meg a BRFK sajtóosztálya a Magyar Nemzet értesüléseit. A rendőrség azt is közölte: eddig két személyt hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A lap 2021 nyarán arról írt: nem megfelelő referenciákkal nyerhetett tendert a Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. a BKV-hajók üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázaton. A Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálatot indított az ügyben. Nem megerősített információk szerint a referenciát adó Silver Line Kft.-nek nincs és soha nem is volt hajózási engedélye.

A vizsgálat lefolytatását a tenderen elbukott Rubin Group Kft. kérte, amely megelőzően vitarendezésben szerette volna elérni, hogy a BKV vizsgálja meg a cég által benyújtott referenciákat, és szabálytalanság esetén érvénytelenítse azokat. A cég hiába hívta fel a BKV figyelmét arra, hogy gond lehet az előzetesen benyújtott referenciákkal, a közlekedési cég gyorsan győztest hirdetett. A Közbeszerzési Döntőbizottság viszont a panasz nyomán elindította az eljárást.

Két éve, hogy a fővárosi tulajdonú BKV győztest hirdetett a hajótenderen, ám azóta is szünetel a közlekedési cég saját hajójárata. A társaság havonta átlagosan négy-öt millió forintot költ azokra a hajókra, amelyek már harmadik éve nem közlekednek menetrend szerint a Dunán, spórolásra hivatkozva. A hajók egy budapesti kikötőben állnak, alkalmanként rendezvényekre adják őket bérbe.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×