eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
BKK menetrend szerinti hajójárata a Dunán. Forrás: BKK
Nyitókép: Forrás: BKK

Süllyed a fővárosi hajótender: már nyomoz a rendőrség, két gyanúsított is van

Még 2021-ben hirdetett győztest a BKV a hajók üzemeltetésére kiírt pályázaton, de nem volt minden rendben a közbeszerzésen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatali visszaélés és egyéb más bűncselekmények miatt folytat nyomozást – erősítette meg a BRFK sajtóosztálya a Magyar Nemzet értesüléseit. A rendőrség azt is közölte: eddig két személyt hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A lap 2021 nyarán arról írt: nem megfelelő referenciákkal nyerhetett tendert a Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. a BKV-hajók üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázaton. A Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálatot indított az ügyben. Nem megerősített információk szerint a referenciát adó Silver Line Kft.-nek nincs és soha nem is volt hajózási engedélye.

A vizsgálat lefolytatását a tenderen elbukott Rubin Group Kft. kérte, amely megelőzően vitarendezésben szerette volna elérni, hogy a BKV vizsgálja meg a cég által benyújtott referenciákat, és szabálytalanság esetén érvénytelenítse azokat. A cég hiába hívta fel a BKV figyelmét arra, hogy gond lehet az előzetesen benyújtott referenciákkal, a közlekedési cég gyorsan győztest hirdetett. A Közbeszerzési Döntőbizottság viszont a panasz nyomán elindította az eljárást.

Két éve, hogy a fővárosi tulajdonú BKV győztest hirdetett a hajótenderen, ám azóta is szünetel a közlekedési cég saját hajójárata. A társaság havonta átlagosan négy-öt millió forintot költ azokra a hajókra, amelyek már harmadik éve nem közlekednek menetrend szerint a Dunán, spórolásra hivatkozva. A hajók egy budapesti kikötőben állnak, alkalmanként rendezvényekre adják őket bérbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×