eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Van, aki nem kap most nyugdíjemelést

A kormány 3,1 százalékkal emeli visszamenőlegesen a nyugdíjakat. Ezt azonban nem mindenki kapja meg. Azoknak ugyanis nem jár, akik 2023-ban mentek nyugdíjba.

A Pénzcentrum összeállításában elmagyarázzak, hogy miért 3,1 százalékos az elvben 3,5 százalékos nyugdíjemelés. Arról, hogy visszamenőlegesen emelik ezt az ellátást a Kormányinfón volt szó és erről élőben számoltunk be az Infostarton.

A 3,1 százalékot az alapján határozták meg, hogy arra számítanak: 2023-ban 18,5 százalék lehet a (nyugdíjas) infláció. Mivel év elején 15 százalékkal számoltak, a különbözet 3,5 százalék, a kamatos kamatot figyelembe véve ezért októberről novemberre 3,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

A nyugdíjat egyébként előre fizetik, azaz az emelt összeg november 10-én érkezik. Ez 11 havi kompenzáció, azért ennyi, mert a 13. havi nyugdíj után is jár az emelés.

Nyugdíjprémium idén nem lesz, mivel a gazdasági növekedés nem haladja meg a 3,5 százalékot, sőt recesszióban van az ország.

Arról is írtunk az Infostarton, hogy az öregségi nyugellátás átlagos összege 210 146 forint volt - míg a medián egyébként 186 195 forint havonta -, így ha ezt vesszük alapul 216 660 forintra nő kerekítve az átlagnyugdíj. További 71 660 forint érkezik egy összegben: ez az a kompenzáció, ami visszamenőleges jár a 11 hónapra. Mondjuk ezek a számok árnyalják Orbán Viktor kijelentését, hogy majdnem félhavi plusz nyugdíj érkezik, mert ez valamivel több, mint egyharmad, pontosabban 37 százalék.

Arányok

A legtöbb nyugdíjas - több mint 500 ezren - a KSH 2023-as adatai szerint 140-180 ezer forint közötti nyugdíjat kapnak havonta. Ez azt jelenti, hogy a legtöbben 4340-5580 forint plusz összegre számíthatnak novembertől a 3,1%-os emelés hatására, ezen kívül egy összegben még 47 740-61 380 forintra számíthatnak.

Lesznek, akik semmit sem kapnak

Minden évben van olyan nyugdíjas, akit váratlanul ér, hogy az év közi emelések csak olyan nyugdíjasokra vonatkoznak, akik a 2023. január 1-je előtt vonultak nyugdíjba, nem pedig idén. Így novemberben is csak azok számíthatnak emelésre és egyösszegű kompenzációra, akik nem idén mentek nyugdíjba.

Mi lesz decemberben?

Ahogy írtuk az emelés november 10-én érkezik. Erről is írtunk már korábban, hogy bár hivatalosan minden hónap 12-éjén utal az államkincstár, de ha ez a nap hétvégére vagy ünnepnapra esik, akkor korábban. Mivel november 12-e vasárnap, ezért előtte két nappal, pénteken indítják az utalásokat.

Decemberben pedig egyedi döntés alapján már elsején érkezik az immáron emelt nyugdíj.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×