eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
25 November 2020, Hessen, Dannenrod: A lumberjack cuts up freshly felled trees in the clearing cutting edge in the forest. The police continue to clear the forest in Dannenrod, Hesse. Numerous activists are waiting here in tree houses to stop the clearing work for the controversial Autobahn 49. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by Boris Roessler/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Photo by Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

Ha erre sor kerül a kertben, akkor az sokba kerül majd

Drágult a fakivágás ára. Szakembert alkalmazni azonban még mindig olcsóbb, mint mondjuk ledönteni a szomszéd kerítését.

Senki se álljon neki egymaga, az internetről szerzett tudással fát vágni, sem pedig kóklereket alkalmazni, mert annak nagyon súlyos következményei lehetnek - figyelmeztet a Pénzcentrum a fakivágásról szóló cikkeben. A lap utánanézett annak, hogy mennyibe került egy beteg vagy sérült fa kényszerű kivágása.

Eszerint fontos tisztázni, hogy lakott területen a fák kivágásának árát alapvetően két tényező befolyásolja. Az egyik a fa mérete, törzsének átmérője, magassága, a másik pedig, hogy milyen minőségű a lombkorona alatti terület. Ez utóbbi azért fontos, mert nem mindegy például, hogy a fa alatt egy üres mező található vagy például egy családi ház egy része.

A kora tavaszi helyzetképhez képest a kisméretű fák kivágási alapára néhány ezer forinttal drágult több favágónál is. Így a beugró 5-6 ezer forintos árhoz képest inkább már 8-9 ezer forintokkal lehet találkozni.

Klasszikus láncfűrészes vágás esetén egy kisebb fa kivágása 10-20 ezer forintból kijöhet, ám

egy közepes fa már valahol 50-60 ezer forint között mozog,

míg a nagy és extra méretű fűk már bőven 100 ezer forint feletti tétel minősülnek.

Több helyen viszont az alpintechnikás favágás alapvetően magasabb árkategóriába esik, több helyen 35 ezer forinttól indulnak ezek a szolgáltatások. Fontos azt is kiemelni, hogy a legtöbb hazai szakember internetes árai inkább csak irányadó összegek, ugyanis magából a szakmából fakadóan sok nehezítő körülmény derülhet ki a terepszemle során, amik módosíthatják az eredeti árakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×