eur:
391.01
usd:
366.21
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Mol Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Gyálon 2021. november 15-én. A kormány ettől a naptól 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát három hónapra, a döntést ezt követően vizsgálják felül.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Csütörtöktől már nem lehet osztalékért részvényt vásárolni a Molnál

Rekord profittal zárta a 2022-es évet a Mol, így toronymagasan a legnagyobb osztaléktömeget fizette ki a hazai cégek között. Ezzel együtt változás is történik a tőzsdei értékesítésben.

A hazai prémium kategóriás részvények közül utolsóként, július 19-én a Molnál is sor került az osztalékfizetésre - írja a Portfolio. A vállalat rekord mértékű profittal zárta a 2022-es évet, annak ellenére is, hogy az év végéig érvényben volt az üzemanyagárstop, illetve az extraprofitadó is sújtotta. Mindez annak köszönhető, hogy a cég még most is hozzájut a viszonylag olcsó orosz olajhoz, ezzel jobb helyzetbe kerülve a versenytársakhoz képest.

A Mol igazgatósága az osztalék megállapításánál figyelembe vette az erősen zárt tavalyi évet, a jövőbeli befektetési terveket, illetve az esetlegesen felmerülő változásokat, bizonytalanságokat is. A vállalat közgyűlése megszavazta a módosítást, mely szerint a tavalyi részvényenkénti 100 forinthoz képest az alap osztalék idén 150 forintra emelkedjen, továbbá ezen felül 200 forint rendkívüli osztalékot fizessen, így az egy részvényre eső összesített osztalék 354,3 forintot jelentett.

Ebből következően a teljes osztaléktömeg rekord magas, 279,8 milliárd forint lett, toronymagasan a legtöbb a magyar cégek között.

Emellett a jelenlegi árfolyamon kalkulálva az osztalékhozam is 11,2 százalék, ami kifejezetten magas, főleg hazai viszonylatban.

Viszont a mai az utolsó nap, amikor a 2022-es évért járó osztalékból részvényt lehet vásárolni, csütörtöktől kezdve már osztalékszelvény nélkül forognak a tőzsdén az olajcég papírjai.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×