eur:
394.14
usd:
369.85
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road
Nyitókép: Toa55/Getty Images

Magyarország is ellenzi az új Euro 7-es környezetvédelmi szabályozást

A gépjárművekre vonatkozó tervezetet nyolc uniós tagállam, köztük olyan komoly autóiparral rendelkező államok, mint Franciaország, Olaszország és Csehország is alkalmatlannak találja.

Kiszivárgott hírek szerint az Európai Unió azt tervezi, hogy 2035-től már csak nulla károsanyag-kibocsátású járművet lehet forgalomba helyezni - írja a portfolio.hu a Reuters jelentése alapján.

A tervezet ellenzői elsősorban azt kifogásolják, hogy a szabályozás elérhetetlen célok tűz ki a járműipar elé, ezzel pedig jelentős forrásokat vonna el más, fontos fejlesztésektől. A portál azt írja: mindez komoly ütés az Európai Bizottság számára, amely szerint az Euro 7 szabványra azért van szükség, hogy csökkentsék az egészségkárosító kibocsátást, és megakadályozzák az úgynevezett dízelbotrány megismétlődését, amikor a vállalatok kijátszották a szabályokat. Így

a jogszabály-tervezet szigorítaná a károsanyag-kibocsátás vizsgálatát is,

és előírná az autógyártók számára a gépjárműben a fedélzeti szennyezés-ellenőrző rendszerek használatát.

A tervezetet ellenző Csehország esetében viszont a nagy autógyártó Skoda, 3000 munkahely elvesztésével számol, amennyiben mégis bevezetnék az Euro 7 szabványt. Ez egyébként korlátozná még a fékek és a gumiabroncsok által okozott szennyezés mértékét is.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×