eur:
389.75
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road
Nyitókép: Toa55/Getty Images

Magyarország is ellenzi az új Euro 7-es környezetvédelmi szabályozást

A gépjárművekre vonatkozó tervezetet nyolc uniós tagállam, köztük olyan komoly autóiparral rendelkező államok, mint Franciaország, Olaszország és Csehország is alkalmatlannak találja.

Kiszivárgott hírek szerint az Európai Unió azt tervezi, hogy 2035-től már csak nulla károsanyag-kibocsátású járművet lehet forgalomba helyezni - írja a portfolio.hu a Reuters jelentése alapján.

A tervezet ellenzői elsősorban azt kifogásolják, hogy a szabályozás elérhetetlen célok tűz ki a járműipar elé, ezzel pedig jelentős forrásokat vonna el más, fontos fejlesztésektől. A portál azt írja: mindez komoly ütés az Európai Bizottság számára, amely szerint az Euro 7 szabványra azért van szükség, hogy csökkentsék az egészségkárosító kibocsátást, és megakadályozzák az úgynevezett dízelbotrány megismétlődését, amikor a vállalatok kijátszották a szabályokat. Így

a jogszabály-tervezet szigorítaná a károsanyag-kibocsátás vizsgálatát is,

és előírná az autógyártók számára a gépjárműben a fedélzeti szennyezés-ellenőrző rendszerek használatát.

A tervezetet ellenző Csehország esetében viszont a nagy autógyártó Skoda, 3000 munkahely elvesztésével számol, amennyiben mégis bevezetnék az Euro 7 szabványt. Ez egyébként korlátozná még a fékek és a gumiabroncsok által okozott szennyezés mértékét is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×