eur:
390.42
usd:
359.85
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Pixabay

Még az ársapka miatt lehet olcsóbb a gázolaj Magyarországon – mondja a szakértő

Bár most éppen csökken az üzemanyag kereskedelmi ára, Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint hosszú távon emelkedés várható, és a gázolaj benzinnel szembeni kedvezőbb ára is csak átmeneti lehet.

Lehetett arra számítani, hogy a forgalom csökkenése következtében a piaci árak mérsékelődni fognak, a forint folyamatos erősödése is segített, és az olajárfolyam zuhanórepülése is jó néhány hétig tartott a bankcsődről szóló hírek hatására – összegezte az elmúlt hetek eseményeit Bujdos Eszter.

A kereslet azonban már növekszik, május 1-jétől korlátozásokat vezetnek be az olajkitermelő országok. Ezek hatására emelkedik az olaj ára, és ez hatással lehet a hazai üzemanyagárainkra is – vázolta a jövőt a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Az emelkedés májustól várható, de a nyár eleji időszakra mindig is a kereslet növekedése volt jellemző és ez áremelkedést hozhat. Ennek a mértékét nehéz megmondani, hiszen befolyásolja majd a forint árfolyama is.

A GKI 50 forintos áremelkedést prognosztizált, Bujdos Eszter nem ennyire pesszimista, de az év második felében az olaj ára újra elérheti a hordónként 100 dollárt és akkor megvalósulhat a jósolt 50 forintos áremelkedés.

Az, hogy a gázolaj olcsóbb a benzinnél, csak átmeneti állapot

– véli a szakértó, ő nem rendezkedne be erre, hiszen a piac folyamatosan változik, nincsenek évekre beégetett szabályok.

Az interjúban szóba került a hatósági ár kivezetése is. Emiatt egyértelműen jelentős forgalomcsökkenés tapasztalható a hazai kutakon, a KSH adatai alapján ez meghaladja a 14 százalékot. Ami érdekesebb, hogy nagyon lassan indul el a piac, és a benzinkutak visszajelzései alapján az is látható, hogy a mezőgazdaságnak még mindig komoly tartalékai vannak abból a gázolajból, amit még hatósági áron tudott megvásárolni, komoly kérdés az, hogy ennek milyen a minősége, de a készletek miatt a kereslet még alacsonyabb a szokásosnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×