eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Kellemetlen hírt kaptak a balatoni nyaralótulajdonosok

Az önkormányzatok többsége az emelkedő költségek miatt megemelte az építményadót.

A napokban kapták kézhez a balatoni üdülőtulajdonosok az idei évben fizetendő építményadóról szóló csekkeket. A településvezetők azt mondják, az elszabadult energiaárak és a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt voltak kénytelenek építményadót emelni – írja a sonline.hu.

A legtöbb déli parti településen évek óta változatlan az építményadó mértéke, amelyet az ingatlan alapterülete alapján számolnak ki. Zamárdiban, Balatonbogláron vagy Balatonmáriafürdőn nem emeltek építményadót, Balatonlellén viszont emelkedett az ingatlanok után fizetendő közteher, de csak a nem állandó lakhellyel rendelkező tulajdonosok számára. A nem balatonlelleieknek 700-ról 1200 forintra nőtt a négyzetméterenként adó.

Balatonfenyvesen is nőtt az építményadó mértéke, ott lakóépület esetében 700-ról 900-ra, míg melléképület és garázs esetében 500-ról 700 forintra.

Fonyódon novemberben döntött arról a képviselő-testület, hogy megemelik az építményadót: a vasúti pálya vonalától északra eső területen évi 1400 forint, ettől délre eső területen pedig 1100 forint négyzetméterenként az éves adó. Ez a korábbihoz képest 40-60 százalékos emelés, de akinek garázsa van, annak még ennél is magasabb lehet a többlet-fizetnivaló.

Siófokon változatlan az építményadó, a helyi rendelet, amely a fizetési kötelezettség részleteit tartalmazza, három övezetre osztja a várost. Attól függően, hol található és milyen célra használják az ingatlant, eltérő négyzetméterenkénti összeget szab meg. A legdrágább az úgynevezett parti övezetben lévő üdülők és nyolcvan négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanok esetében, ezek után négyzetméterenként 1850 forintot kell fizetni a tulajdonosoknak.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×