INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

balaton

építményadó

adó

energiaválság

Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.

Kellemetlen hírt kaptak a balatoni nyaralótulajdonosok

Infostart

Az önkormányzatok többsége az emelkedő költségek miatt megemelte az építményadót.

A napokban kapták kézhez a balatoni üdülőtulajdonosok az idei évben fizetendő építményadóról szóló csekkeket. A településvezetők azt mondják, az elszabadult energiaárak és a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt voltak kénytelenek építményadót emelni – írja a sonline.hu.

A legtöbb déli parti településen évek óta változatlan az építményadó mértéke, amelyet az ingatlan alapterülete alapján számolnak ki. Zamárdiban, Balatonbogláron vagy Balatonmáriafürdőn nem emeltek építményadót, Balatonlellén viszont emelkedett az ingatlanok után fizetendő közteher, de csak a nem állandó lakhellyel rendelkező tulajdonosok számára. A nem balatonlelleieknek 700-ról 1200 forintra nőtt a négyzetméterenként adó.

Balatonfenyvesen is nőtt az építményadó mértéke, ott lakóépület esetében 700-ról 900-ra, míg melléképület és garázs esetében 500-ról 700 forintra.

Fonyódon novemberben döntött arról a képviselő-testület, hogy megemelik az építményadót: a vasúti pálya vonalától északra eső területen évi 1400 forint, ettől délre eső területen pedig 1100 forint négyzetméterenként az éves adó. Ez a korábbihoz képest 40-60 százalékos emelés, de akinek garázsa van, annak még ennél is magasabb lehet a többlet-fizetnivaló.

Siófokon változatlan az építményadó, a helyi rendelet, amely a fizetési kötelezettség részleteit tartalmazza, három övezetre osztja a várost. Attól függően, hol található és milyen célra használják az ingatlant, eltérő négyzetméterenkénti összeget szab meg. A legdrágább az úgynevezett parti övezetben lévő üdülők és nyolcvan négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanok esetében, ezek után négyzetméterenként 1850 forintot kell fizetni a tulajdonosoknak.

Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018